Čović bira partnera na nivou FBiH i BiH

dfsfsd

HDZ ima lagodnu poziciju da bira s kojim probosanskim blokom će formirati novu većinu u FBiH ili BiH

U intervjuu lider NiP-a Elmedin Konaković nedavno je samouvjereno najavio da će stranke opozicije koje su zajednički podržale kandidaturu Denisa Bećirovića formirati novu većinu i na nivou BiH i na nivou FBiH.

Konaković je naglasio da u novoj većini ne želi ni DF, koji nema namjeru da se odvoji od SDA.

Volume 0%

 

Dva bloka

Kada se pogleda raspored mandata za Državni parlament, kako sada stvari stoje, SDA će imati osam mandata, HDZ BiH pet, SDP četiri, DF tri, NiP, NS i NES po dva, a BHI – Fuad Kasumović i PDA po jedan mandat.

Drugim riječima, SDA i DF zajedno imaju 11, a stranke jedanaestorke 12. U RS SNSD će imati šest direktnih mandata, SDS dva, PDP jedan, dok kompenzacijski mandati idu po jedan PDP-u, Ujedinjenoj Srpskoj, DEMOS-u, listi Nebojše Vukanovića i SDA.

Kada je riječ o Parlamentu FBiH, prema trenutnim procjenama, SDA bi trebala imati 26 mandata, HDZ i SDP po 15, DF 12, NiP sedam, Naša stranka pet, NES pet, PDA tri, SBiH četiri, HDZ 1990 tri. Po jedan mandat bi trebali imati PDA, BHI – FK, HRP, HNP, POMAK i Laburisti.

I ovdje su politički blokovi gotovo izjednačeni. Koalicija SDA i DF-a trenutno ima 38 mandata, a stranke jedanaestorke 37. HDZ-ovih 15 glasova bit će sasvim dovoljno i za jedan i drugi blok da se formira nova većina u Federaciji, čemu bi se možda pridružila i neka manja neopredijeljena opcija.

Isti je slučaj i na državnom nivou. S obzirom na savezništvo Dodika i Čovića, probosanski blok koji s njima dogovori koaliciju imat će većinu na državnom nivou. Ipak, s obzirom na to da će sve poteći iz FBiH, ključno pitanje je koga će Dragan Čović izabrati za partnera. SDA je u nedjelju jasno dala do znanja da očekuju razgovore s HDZ-om za formiranje vlasti.

Istovremeno, u ovoj stranci su očigledno uspaničeni zbog činjenice da bi nakon tri decenije uspješnog koaliranja sa SDA i raspodjele resursa i pozicija Čović sada mogao izabrati druge partnere u FBiH. Zbog toga SDA, očito smatrajući Bošnjake maloumnima, putem svojih medija i botovskih kanala već danima plasira spin u kojem moguću koaliciju stranaka opozicije s HDZ-om nastoje prikazati kao izdaju Bošnjaka i bošnjačkih interesa.

Lagodni Čović

S druge strane, javna je tajna da je Dragan Čović vrlo ljut na Izetbegovića. Otvorena podrška SDA kandidaturama Komšića, izigravanje „mostarskog sporazuma“, agresivna kontinuirana kampanja protiv lidera HDZ-a te politički rat s DF-om, dovoljan su motiv Čoviću, upućeni tvrde, da iskoristi priliku te pošalje Izetbegovića i Komšića u opoziciju.

SDA-ov spin

U paničnom strahu od gubitka vlasti, pored toga što opoziciju proglašavaju izdajnicima zbog ideje o koaliranju s HDZ-om i SNSD-om (s kojima su SDA i DF trenutno u koaliciji), krugovi bliski SDA već bacaju spinove o fantastičnim kombinacijama da se državna vlast formira sa SDA i bez SNSD-a i HDZ-a te da bi opozicija počinila izdaju ukoliko na to ne bi pristala. To je tehnički moguće (jer za izbor Vijeća ministara ne treba Dom naroda, nego Predsjedništvo i Predstavnički dom), ali bi bez većine u Domu naroda bilo nemoguće usvajati nove zakone.

 

Foto: Pixsell