Čović i Dodik - igrači od regionalnog značaja za Ruse

dodik
Delegacija Evropske unije, Ambasada SAD-a pozvale su da se otkoči formiranje vlasti na nivou Federacije, i da se ostave po strani uske stranačke interesi i fokusiraju se na vršenje vlasti i na potrebe građana.

Trenutno je Dragan Čović, lider HDZ-a taj koji ne odustaje od uvjetovanja i traženja izmjena Izbornog zakona BiH kako to odgovara lično njemu i HDZ-u.
Čini se da je od posjete Rusiji i zvanično zauzeo stav da se okreće SNSD-u Miloradu Dodiku i da sada i javno postaje ruski igrač. I to ne bilo kakav - Čović je s Dodikom igrač od regionalnog značaja za Ruse.

Prije zvaničnog odlaska u Moskvu Čović se često susretao s ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim, a upravo on vrlo rijetko ili bolje reći nikako nije pokazivao dobru volju prema političkom Sarajevu kao prema Dodiku i Čoviću. Posljednjih godina evidentni su dobri odnosi Ruske Federacije i Republike Hrvatske. Vjerovatno zato je stalna i nedvosmislena podrška ruskog ambasadora Petera Ivancova Draganu Čoviću i HDZ-u BiH, glavna linija ruske politike prema BiH. No, kako su primijetili u jednoj partiji Čovićev zagrebački mentor, Milijan Brkić poznat po tijesnim vezama sa Rusijom, ušao je u otvoreni sukob sa proeuropskim dijelom HDZ-a Republike Hrvatske oko mjesta predsjednika te stranke, i Čoviću je jasno da više neće moći koristiti HDZ Republike Hrvatske kao neformalnu diplomatsku mrežu lobista.

Zato je on krenuo djelovati sam, podržan sada direktno Rusijom i Dodikom.

Dragan Čović pokušao je zametnuti svoje ruske tragove neodlaskom  na obilježavanju neustavnog tzv. dana RS-a, ali se pamte još uvijek njegova ranija slavlja u kojem su HDZ i Čović za svoga strateškog partnera izabrali Rusiju.

Vrlo brzo se nakon 2018. godine i januara tadašnjeg pokazalo da Milorad Dodik nije jedini proruski i anti-NATO eksponent u BiH.

Rusija često voli isticati kako se oni ne miješaju u unutrašnje odnose u BiH. To je obično tako kada Rusija nijemo šuti na sva kršenja Ustava, ali zato hitno reaguje samo na one odluke koje ne idu u korist Rusiji i njenim partnerima u BiH. Kada dođu na red teme kao što su izmjene Ustava, NATO, pristupanje EU, ruska ambasada šalje saopćenja

Koliko su veze Rusije jake s Čovićem možemo naći i u brizi Ivancovova za tzv. hrvatsko pitanje u BiH.

Dakle, ruska ambasada ima praksu da reaguje uglavnom kada se radi o slučajevima vezanim za NATO i RS, ali ipak se javlja i želja i uplitanje i u rješavanje „hrvatskih problema“.

HDZ iz RS-a dobija potpunu podršku za izmjene Ustava i Izbornog zakona, jer HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona ne prelazi entitetsku granicu, pa Dodik i SNSD s njim nemaju problema. Preko Dodika i Čovića Rusija ostvaruje svoje interese u BiH sve pod krinkom nemiješanja u unutarnje odnose u BiH, daje direktnu podršku Čoviću, a time direktno usporava evropski i NATO put BiH.

Jer Čovićeve želje oslikane u Izbornom zakonu su nedemokratske i nikako ne pripadaju Evropi.