Kulenović: Čović mora shvatiti da se neće pristati na cementiranje posljedica UZP-a

Predsjednik Asocijacije "Krug 99" Adil Kulenović upozorio je da je protivustavan zahtjev lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji formiranje vlasti uslovljava izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH.

"Mijenjati Izborni zakon bez promjene Ustava nešto je što odudara od osnovnih načela prava i pravne države. Samom tom činjenicom pokazuje se sva apsurdnost i pokušaj nasilja nad ustavnim poretkom u BiH", naglasio je Kulenović u razgovoru za Vijesti.ba.

Predsjednik Kruga 99 poručio je kako "Čović mora shvatiti da nikada nećemo prihvatiti da se posljedice udruženog zločinačkog poduhvata, kao što je etničko čišćenje, cementiraju i prihvate kao realpolitičko stanje na osnovu koga bi se dalje trebala razgrađivati država BiH i njeno društveno, kulturno i istorijsko biće".

Prema Kulenovićevoj ocjeni, Čovićevi ultimatumi predugo traju.

"Ukoliko se nastave odvijati na isti način u smislu da se neće formirati vlast, onda će neformiranje vlasti imati za posljedicu ne samo negativne reperkusije prema Bošnjacima, nego će imati negativne reperkusije i prema samim Hrvatima u BiH, odnosno FBiH", kazao je on.

Naš sagovornik posebno je upozorio na još jednu opasnost.

"Ukoliko Čović nastavi sa svojom agresivnom politikom, lažno se predstavljajući kao jedini predstavnik hrvatskog naroda, vjerovatno će u uslovima eventualne blokade biti realno očekivati da dođe i do blokiranja sa druge strane ekonomije tzv Herceg-Bosne kroz pasivnu rezistenciju, odnosno odbijanje da se kupuju proizvodi koji su porijeklom iz zamišljene Herceg-Bosne", pojasnio je Kulenović.

Ipak, izrazo je nadu da do toga neće doći, jer bi to značilo urušavanje ekonomskog sistema.

"No, s obzirom na to da je u pitanju država, očuvanje njenog multietničkog bića, a ne neki sporedni princip ili neka privilegija koja se može ostvariti kroz te promjene, onda će odlučnost ići u tom pravcu, jer uvijek postoji zakon akcije i reakcije. Mi ni po koju cijenu nećemo odustati od države BiH, pa ako treba i svim mogućim sredstvima, bila ona demokratska ili nedemokratska", zaključio je Kulenović.