Čović na predizbornom skupu HDZ-a u Sarajevu: Ovo je i naš grad, BiH je i naša domovina

U Franjevačkom međunarodnom studentskom centru u Sarajevu održan je predizborni skup HDZ-a BiH, na kojemu su predstavljeni program i kandidati HDZ-a i HNS-a BiH za predstojeće Opće izbore.

Skupu su prisustvovali najviši hrvatski dužnosnici u vlasti na čelu s predsjednikom stranke i kandidatom za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.- Lijepo je vidjeti sve vas prisutne, koji iz glavnog grada Bosne i Hercegovine želite poslati jasnu poruku da smo dali sve za naše Sarajevo, za Bosnu i Hercegovinu, kako bismo mogli govoriti danas da smo jednakopravan i konstitutivan narod i narod koji danas ima svoja iskušenja, kako politička, tako i svaka druga koja prate one najmalobronije u ambijentu kakav danas ima BiH - kazao je Dragan Čović.

- Ovo naše zajedništvo vas ohrabruje da nikad niste sami, i da je stožerna stranka uvijek uz vas. Iako nas nema u strukturama općinske, gradske i kantonalne vlasti, tu smo da kažemo da nas može biti na svakom stepenu organiziranja. Možemo izboriti svoju legitimnost predstavljanja. Pokazali smo da nas ima - poručio je.

-Prije 28 godina ovdje je pokrenut prvi Sabor HDZ-a i time smo poručili svima da želimo brinuti opstojnost hrvatskog naroda upravo ovdje, u srcu, u Sarajevu. Mnogi nisu danas s nama, ali su duhom i dalje tu, jer tragovi njihove odlučnosti, političke hrabrosti i mudrosti da naprave jednu veliku porodicu koja može skrbiti opstojnosti nas kao najmalobrojnijeg naroda u BiH.

-Zbog toga HDZ ima posebnu odgovornost prema hrvatskom narodu u ovom dijelu BiH. Ovo je naša domovina i želimo da se svaki naš žitelj Hrvat osjeća kao svoj na svome, naglasio je predsjednik HDZ-a. Ovo je naša zemlja, ovdje živi naš narod, mi volimo svoju domovinu i svoj narod, ali volimo iznad svega svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu - zaključio je Čović.

Marinko Čavara, predsjednik Federacije i nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ispred SBK je kazao da su legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH najveći zagovaratelji opstanka BiH i njenog evropskog puta.

-Oni se danas bore za vladavinu zakona, poziciju hrvatskog naroda, poštivanje ustava, bore se za svoj opstanak u svojoj zemlji. Hrvati su uvijek bili dio BiH. Mi smo stvarali historiju ove zemlje i dali ogroman doprinos u njenom razvoju. Utkali ste živote u odbranu ovog prostora, mi smo dio Sarajeva i Bosne i Hercegovine i nedamo je nikome da je svojata, ovo je i naše Sarajevo, poručio je Čavara te nastavio kako se treba boriti za svoj dom i svoju domovinu, punim srcem, za svakog člana i pojednica koji hoće ostvariti svoju sreću ovdje.

"7. oktobra ne glasate za kandidate, glasate za budućnost BiH, tako ćemo uvesti Bosnu i Hercegovinu u EU i NATO, i ostvariti svoju jedankoravnost", poručio je Čavara.

Tatjana Lučić, nositeljica liste za Parlamentarnu Skupštinu BiH, naglasila je kako je iskustvo parlamenarnog života važno.

- Dragi birači morate vjerovati da Hrvati u Sarajevu moraju imati predstavnike u kantonu isto tako i u Parlamentu i Predsjedništvu, matematika kao i izborni zakon je takav kakav je, zato svima pokažimo kako smo organizirani, moramo svi izaći na izbore i pokazati zajedništvo, da vide kako nas ima i u Sarajevu, poručila je Lučić i dodala:

"Ovo je naša borba, i moramo osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda na svim nivoima, od hrvatskog člana Predsjedništva BiH, sve do nižih administrativnih", poručila je Lučić.