Čović se sastao s Tuskom, Hahnom i Mogherini

Home

Čović se sastao s Tuskom, Hahnom i Mogherini


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović s delegacijom boravi u dvodnevnom službenom posjetu Bruxellesu, u okviru kojeg je predviđen susret s visokim zvaničnicima EU i Kraljevine Belgije.

Prvi dan posjeta susreo se s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom, komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, te visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini.

U razgovorima koji su vođeni predsjedavajućim Čovićem je detaljno informirao sagovornike o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku i razumijevanje koje pokazuju prema BiH u kontekstu njenih evropskih integracija.

Činjenica da prvi dan predsjedavanja počinje u evropskoj prijestolnici potvrda je nastojanja da se evropski put ponovno vrati u središte napora, te čvrste opredijeljenosti za stabiliziranjem prilika i ubrzanjem vidno usporenih reformskih procesa u zemlji.

S tim u vezi, predstojeći period predsjedavanja bit će do kraja posvećeno ispunjavanju obveza nužnih kako bi BiH najkasnije početkom naredne godine ostvarila status kandidata, te s te pozicije otpočela pregovore za pristupanje punopravnom članstvu u EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

U tom kontekstu istaknuta je važnost dinamiziranja provedbe institucionalno-političkih i gospodarskih reformi, kako bi se osnažio integracijski momentum i kreirale pretpostavke za brže kretanje BiH na njenom evropskom putu.

Svi sagovornici su se složili da bezuvjetna opredijeljenost za evropsku perspektivu BiH nema alternativu, posebno iz razloga što se u proteklom periodu pokazalo da usporavanje evropske dinamike slabi unutarnju koheziju BiH, čime se omogućava jačanje antievropskih tendencija i utjecaja. Stoga je u predstojećem razdoblju nužno mnogo brže rješavati sva otvorena pitanja.

Zvaničnici EU su izrazili svoju punu potporu evropskom putu BiH i nastojanjima predsjedatelja Predsjedništva da u saradnji sa svojim kolegama iznova dinamizira evropski put BiH, kao jedini način da se ostvari potrebna stabilnost i omogući svekoliki razvoj bh. države i društva, navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

 

(Izvor:Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 17/07/2017 - 21:31

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top