Covid-19 i situacija u Hrvatskoj

Covid u Hrvatskoj
Situacija oko Covida-19 u Hrvatskoj se komplicira. Broj oboljelih je sve veći unatoč tome što se govorilo da bi do rujna trebali biti relativno mirni.

 

Najveći problem predstavlja što se duboko uvukao u populaciju i lokalna transmisija je evidentna. Osim toga zaraženi su uglavnom mladi ljudi koji ostvaruju brojne kontakte, često su asimptomatski slučajevi i kao takvi predstavljaju opasnost za svoje starije članove obitelji.

Situacija je bez kontrole. Virus se širi po klubovima, među mladima. Realno svatko predstavlja opasnost jer više nije situacija kao u martu ili aprilu kada smo jasno znali ko se gdje zarazio, skoro tačno u koliko sati - kaže jedan epidemiolog te dodaje kako bi bilo dobro testirati više jer tako smanjujemo mogućnost širenja virusa. Primjerice, 28. maja, na dan kada smo imali jednog oboljelog, testirano je 828 osoba. Jučer je, primjerice, testirano 347 osoba, a 30 ih je pozitivno, što znači da je gotovo svaki deseti testirani bio pozitivan (9 posto).

Zadnjih dana broj testiranja kretao se od 820 19. juna, zatim 388, 276 i 268. Davor Božinović, šef Nacionalnog štaba civilne zaštite i potpredsjednik Vlade, demantira bilo kakvu politizaciju Štaba, te tvrdi kako se kao i od prvog dana sve radi isključivo na dobrobit građana i naše zemlje. - Ovo je novo normalno o kojemu smo cijelo vrijeme govorili. Virus nije nestao, pa ga i sada imamo u Hrvatskoj. On je tu i bilo je za očekivati da možemo imati nova žarišta - navodi Božinović. Dodaje kako je ključno pridržavanje osnovnih mjera, a to su distanca, održavanje higijene i izbjegavanje zatvorenih prostora. Zemlja se ne mora zatvoriti, ne želimo više u lock down - smatra.