Heftičnjak: Čovjek koji je 20 godina na budžetu – nije promjena

heft149

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Hadžikadić ili Bećirović iz opozicije - ili Bakir Izetbegović iz vlasti?

Denis Bećirović je Bane iz pjesme Đorđa Balaševića. Igrom višedecenijskih okolnosti (u kojima je i Bane iz Tuzle bio sudionikom), otvorila mu se prilika za borbu za mjesto u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Bećirović jest glavni takmac Bakiru Izetbegoviću, ali on nije kandidat opozicije (jer stranke koje ga podržavaju itekako vrše vlast širom države), niti je jedini koji će stati naspram režima. Tu će, sigurno je, biti profesor Mirsad Hadžikadić, potpuno suprotnog bekgranuda od Denisa B.

Hadžikadić dolazi iz Sjedinjenih Država, nikada nije bio na budžetu (za razliku od Bećirevića koji državnu sisu sisa više od 20 godina), sa podrškom zapada, sa novim idejama i drugačijim odnosom prema politici – što bi bila istinska promjena. Bećirović nema nijednu novu ideju, njegov jeftini populizam, često umotan i u bošnjačku foliju, nema sumnje privući će dosta glasača, ali veliko je pitanje šta to može donijeti novoga u Bosni i Hercegovini. Vjerovatno ništa. Tu će biti i kandidat Stranke za BiH. Biće ih još, barem na glasačkom listiću. Imaju to na umu, i bez obzira na veliku predstavu prilikom predstavljanja Bećirovića, favorit za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda je i dalje Bakir Izetbegović. SDA-ovsku mrežu niko ne smije podcijeniti, naročito ako se zna da će se u igru uključiti i mreža Islamske zajednice. Kamo sreće da opozicija, ili bolje rečeno front koji želi da se suprotstavi režimu Bakira Izetbegovića odabere najboljeg kandidata koji bi značio promjenu. A to nije Denis Bećirović. Nego Mirsad Hadžikadić. Đole Balašević je otpjevao da nikada neće biti kao Bane. Zato što takvi ljudi nit' mirišu, nit' smrde...

 

Gradonačelnica Karić odvela predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela na ćevape

Na turneji po zapadnom Balkanu boravio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel. Nakon što je sa Aleksandrom Vučićem pržio ćevape u Beogradu, u Sarajevu ga je dočekala gradonačelnica Benjanima Karić. Karić i Michel su zajedno otišili na ćevape u ćevabdžinicu Hodžić na Baščaršiji. Predsjednik Evropskog vijeća uživao je u sarajevskim ćevapima, koje mu je gradonačelnica predstavila kao najbolje. Na povratku kući, Michel je postavio obje fotografije, i sa Karićkom i sa Vučićem, te je napisao: ''Sada će moći odlučiti koji ćevapi su bolji.'' Nažalost, često je ova gurmanska crta jedini pravi diplomatski odgovor kojeg mi imamo u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Djeluje frustrirajuće koliko smo kao država bezidejni, te koliko su slabe naše institucije. To vidi svaki ozbiljni državnik koji nam dođe u goste. Umjesto jasnih stavova, ideja, planova, ozbiljne političke komunikacije, jedino što imamo ponuditi su – ćevapi. Tužno.

 

Dodikova obmana s EUFOR-om: Prebacivanjem mirovnih snaga u nadležnost Brisela ruši se Anex 1

Na prvi pogled se čini da je Milorad Dodik “pokleknuo” u vezi sa angažmanom snaga EUFOR-a u BiH. Ali prijedlog lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH zapravo je velika opasnost za sigurnost Bosne i Hercegovine. I u svemu tome mu, pomaže šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler. “Ukoliko dođe do zastoja u odlučivanju u Vijeću sigurnosti UN-a smatram da Predsjedništvo BiH treba da zatraži od Evropske unije  da ALTEA nastavi svoju misiju i Bosni i Hercegovini”, objavio je u petak na svom Twitter nalogu član Predsjedništva Milorad Dodik nakon susreta sa operativnim komandantom EUFOR-ove misije ALTEA u BiH. Dodik je na sastanku sa Charlesom Michelom kazao kako je on zainteresiran da se o angažmanu EUFOR-a odlučuje u Briselu, a ne u Vijeću sigurnosti UN-a. No, ovo Dodik ne radi što mu je stalo do Bosne i Hercegovine, nego što želi da o angažmanu snaga EUFOR-a ne odlučuje Vijeće sigurnosti UN-a, već Brisel, odnosno institucije BiH. Znači, da on to može blokirati. Također, prebacivanjem međunarodnih snaga u nadležnost Brisela, faktički bi bio prekršen Aneks I Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se odnosi na vojne aspekte mirovnog rješenja.

 

Novalić objasnio građanima šta je električno vozilo: “Ima utičnicu…”

Niko ne zna zabaviti narod kao federalni premijer Fadil Novalić. Ove sedmice je javnost najviše citirala njegovu izjavu o električnim automobilima, a nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila odluku o davanju poticaja građanima za kupovinu električnih automobila. Riječ je o subvenciji od po 10.000 KM za električna i po 5.000 KM za hibridna električna "plug-in" i hibridna "full hybrid" vozila. Federalni premijer Fadil Novalić je nastojao pojasniti te vrste automobila kako bi, kako je rekao, građanima bilo lakše da razumiju. Poseban fokus mu je bio električni automobil te je dao svoju definiciju: ''Da građani lakše razumiju. Tamo imate nazive – plug in, strogi hibrid, blagi hibrid, električni automobil. Ono auto koje ima utičnicu da možete uključiti, je li, utikač, da možete uključiti utičnicu se subvencionira sa 10, 5 i 5 hiljada'' izajvio je Novalić i time zbunio i sebe i javnost.

 

Koalicija Država: HDZ pokazuje svoju nemoć, onemogućavanje izbora je krivično djelo

U petak je istekao rok za prijavu stranaka za oktobarske izbore. Koalicija Država koja okuplja političke partije Platforma za progres, Nezavisni blok te novoosnovanu stranu Zelenih BiH, predala je među prvima prijavu za izbore. "Mislim da će izbora biti, novac će se morati naći i niko nema prava ni mogućnosti da uskrati građanima BIH da izraze svoju osnovnu slobodu. Niko ne može da uzurpira državu. HDZ ili bilo ko drugi. Ovo će biti presudni izbori koji će pokazati da BiH ipak ima prelijepu budućnost", kazao je Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i kandidat Koalicije Država za člana Predsjedništva BiH. Osim za ovu poziciju, iz Koalicije najavljuju da će imati kandidate na svim niovima i pozicijama. Kandidat za potpredsjednika Republike Srpske Koalicije Država je uspješan prijedorski poduzetnik Jusuf Arifagić . "Ja dolazim iz privrede. Mislim da sam za ovih 15 godina dokazao i pokazao da uspješno se bavim svojim poslom. Svim građanima u entitetu RS treba više menadžerstva, malo više dobre ekonomije s obzirom da uglavnom političari koji egzistiraju na političkoj sceni se 30 godina politikom bave samo radi sebe. Ja sam čovjek bh. naroda, te želim da eventualno sa pozicije potpredsjednika RS-a učinim nešto direktno za ekonomiju što je doprinos običnom građaninu", istakao je Arifagić.

 

Navijači Veleža krenuli u Zenicu: "Rođeni" će imati veliku podršku

Velež je savladao FK Sarajevo u finalu Kupa BiH. O pobjedniku su odlučivali penali, a golman Rođenih iz Mostara, Slaviša Bogdanović je uspio odbraniti dva penala što je na kraju bilo presudno. Utakmica je privukla veliku pažnju javnosti, a na tribinama stadiona Bilino Polje bilo je oko 9.000 navijača. Više je bilo navijača Veleža, a kada je Brandao dao posljednji penal, počelo je veliko slavlje. Zasluženo. Ako je ijadan klub zaslužio da slavi, onda je to Velež. Nakon godina progona i pokušaja poništavanja njegove historije, Rođeni su opstali i sa ponosom su podigli Kup BiH. To je prvi trofej kojeg su osvojili nakon 36 godina. U Mostaru se slavilo danima, a na trgu Musala okupilo se nekoliko hiljada navijača. Redakcija portala Cazin Net čestita Rođenima i želimo im puno sreće u evropskim takmičenjima.