Koalicija Država: HDZ pokazuje svoju nemoć, onemogućavanje izbora je krivično djelo

.
Koalicija Država okuplja političke partije Platforma za progres, Nezavisni blok te novoosnovanu stranu Zelenih BiH. Danas su predstavnici ovih političkih stranaka CIK-u BiH predali kandidatske liste.

 

Senad Šepić iz Nezavisnog bloka osvrnuo se na mogućnost da se unutar narednih nekoliko dana osiguraju sredstva za održavanje izbora.

"Mislim da je su to zadnji trzaji neki da se pokušaju onemogućiti izbori, ja sam siguran da će izbora biti i ovi koji sad opstruiraju da ne obezbijede sredstva, obezbijedit će ih. Ovo je s druge strane i zakonski krivično djelo, da ne vršite ono što morate vršiti. To je Vijeće ministara, ministarstvo finansija. Mi ćemo s te strane također reagovati. Očekujemo da će institucije ove države sankcijoniraju one koji onemogućavaju da se održe izbori. Ovi ljudi to rade jer žele da zadrže status quo, da se ne desi promjena. Sredstva će se obezbijediti, bit će i promjena", kazao je Šepić.

Smatra kako je izostanak odluke o finansiranju Općih izbora pogrešan potez iako neki političari smatraju da na takav način mogu dobiti političke bodove.

Stranka Zeleni BiH na oktobarske izbore u našoj državi izlazi kao dio Koalicije Država. Ovaj nedavno osnovan politički subjekt promovira zelenu politiku koja doživljava uspon u Evropi, a njen prvi predsjednik Adis Arapović danas je sa koalicionim partnerima CIK-u BiH predao kandidatske liste.

"Održavanje izbora u ovoj i svakoj demokratskoj zemlji je imperativ. To je temelj demokratskog i pravnog poretka i svako ko na bilo koji način osporava održavanje izbora radi na tome da se oni prolongiraju, da se blokira izborni proces te direktno krši ne samo izborni zakon već i niz drugih zakona i ustav, čime pravi ozbiljno krivično djelo", kazao je Arapović.

Predsjednik Zelenih BiH je istakao da ako HDZ ustraje na trenutnom stavu, da nesumnjivo radi protiv BiH podržan stranim faktorima koji su protiv EU, zapada i BiH.

"Mislim da će izbora biti, novac će se morati naći i niko nema prava ni mogućnosti da uskrati građanima BIH da izraze svoju osnovnu slobodu. Niko ne može da uzurpira državu. HDZ ili bilo ko drugi. Ovo će biti presudni izbori koji će pokazati da BiH ipak ima prelijepu budućnost", kazao je Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres.

Hadžikadić smatra da će međunarodna zajednica pokazati zašto je u BiH i pomoći da se novac za izbore obezbijedi, te istakao kako je Koalicija Država spremna da bude dio promjena i razgovara o programskoj budućnosti BiH.

Iz Koalicije država imaju kandidate na svim niovima i pozicijama, uključujući i kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Kandidat za potpredsjednika Republike Srpske Koalicije Država je uspješan prijedorski poduzetnik Jusuf Arifagić .

"Ja dolazim iz privrede. Mislim da sam za ovih 15 godina dokazao i pokazao da uspješno se bavim svojim poslom. Svim građanima u entitetu RS treba više menadžerstva, malo više dobre ekonomije s obzirom da uglavnom političari koji egzistiraju na političkoj sceni se 30 godina politikom bave samo radi sebe. Ja sam čovjek bh. naroda, te želim da eventualno sa pozicije potpredsjednika RS-a učinim nešto direktno za ekonomiju što je doprinos običnom građaninu. Trpimo sve ono što je retrogradno u politici. U modernim politikama, zapadnim politikama, svi političari su okrenuti ka ekonomiji jer je ekonomija taj temelj koji daje ugodan i kvalitetan život", istakao je Arifagić.

Najavio je da ukoliko bude izabran na poziciju potpredsjednika entiteta Republika Srpska, ima namjeru pomoći i poljoprivrednicima u FBiH.