Crna Gora: Djevojčice rodile 560 beba, 78 prekinulo trudnoću

U toku 2015. i 2016. godine majke mlađe od 20 godina, među kojima su i maloljetnice, na svijet su u Crnoj Gori donijele 560 živorođenih beba, dok se u istom periodu na prekid trudnoće odlučilo 78 djevojčica, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje za dvogodišnji period.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore za Dan su kazali da su u 2016. godini u Crnoj Gori obavljena 7.092 institucionalna porođaja, a da su majke mlađe od 20 godina rodile 262 živorođene djece.

“Broj prekida trudnoće za djevojčice mlađe od 20 godina u 2016. godini je 34 što čini oko 2,59 posto od ukupnih prekida trudnoće u Crnoj Gori u toj godini. Navedeni podaci se uglavnom odnose na javne zdravstvene ustanove, s obzirom na to da više od 90 posto dostavljenih prijava prekida trudnoće u Institut pristiže iz javnih zdravstvenih ustanova i Privatne zdravstvene ustanove (PZU) Kodra”, kazali su iz Instituta za javno zdravlje.

Psiholog Radmila Stupar Đurišić objašnjava da ti podaci pokazuju da je omladina u Crnoj Gori seksualno aktivna, ali i da ne vodi mnogo računa o kontracepciji.

“Kod mladih je najčešći nezaštićen seksualni odnos. Da su seksualno aktivni nije čudno, jer polna aktivnost počinje između 13. i 14. godine i naša jedinka homosapiensa je poslije 15. godine spremna za seksualne odnose. Međutim, evidentno je da naše društvo nije emocijalno spremno za sve ono što tjelesna seksualnost donosi”, objasnila je Stupar Đurišić.

Prekid trudnoće u tako ranoj dobi, smatra Stupar Đurišić, odlaže materinstvo za kasnije kada dođe vrijeme za trudnoću.

“Kod osobe koja ostane u drugom stanju u ranom uzrastu, obično u kasnijim periodima života, kada dođe vrijeme za trudnoću, a to je od 22. do 30. godine, materinstvo će se sigurno odložiti, jer dugo neće misliti da je spremna za to. Ostavljaju se traume pronalaska adekvatnog partnera, uspostavljanje kvalitetnih emocionalnih odnosa… Kad imate traumu u ranom uzrastu, onda ne dolazi do prirodnog rasta, nego do zastoja”, upozorava ona.