Crna Gora osjeća posljedice rata u Ukrajini: Pouzdani dotok novca doveden u pitanje

321
Otprilike četvrtina privrede otpada na turistički sektor, koji je u velikoj mjeri više od desetljeća "hranila" Rusija, rekla je direktorica tursitičke agencije Danica Kazanegra Gregović

Crna Gora se suočava s neizvjesnom budućnošću nakon što se obavezala uvesti sankcije Rusiji po uzoru na Evropsku uniju, zbog čega je nekad pouzdani dotok novca iz Rusije doveden u pitanje.

Ova zemlja dugo je bila magnet superjahtama, turistima i ruskim špekulantima na tržištu nekretnina, međutim sada se Crna Gora našla u neočekivanoj poziciji, piše Hina.

- Bilo kakav udarac za privredu mogao bi se pokazati kobnim za zemlju sa samo 620.000 stanovnika. Otprilike četvrtina privrede otpada na turistički sektor, koji je u velikoj mjeri više od desetljeća "hranila" Rusija - rekla je Danica Kazanegra Gregović, izvršna direktorica turističke agencije Gulliver Montenegro, dodavši kako se Crnogorcima sviđaju Rusi i kako ovise o njima.

- Na glavnom šetalištu u Budvi češće se čuje ruski nego crnogorski, a ondje se nalaze i lokali i škole namijenjeni ruskim iseljenicima, čija zajednica broji nekoliko hiljada ljudi - dodaje ona. Za Gregović i mnoge druge, invazija na Ukrajinu, nakon koje su brzo uslijedile zapadne sankcije za ruske financijske institucije i zabrana leta širom Evrope, izazvala strah od negativnih posljedica.