Crna Gora u srijedu dobija prvi autoput

crna gora

Dugoočekivana, prva dionica prvog crnogorskog autoputa zvanično će biti otvorena za tri dana.

Foto: Patria

Riječ je o prvoj dionici autoputa Bar-Boljare koja povezuje Smokovac i Mateševo. Dionica se nalazi na trasi budućeg autoputa koji će povezivati Srbiju sa Crnom Gorom, Beograd sa Podgoricom.

Mediabiro javlja da će biti otvoren 41 kilometar puta koji obuhvata 20 mostova, 16 dvocjevnih tunela i četiri petlje.

Polovinu dionice čine vijadukti i tuneli, a na složenost trase utiče i činjenica da će budući vozači iz pravca Podgorice putovanje počinjati na 60 metara nadmorske visine, dok će ih nakon određenog vremena dočekati 1100 metara u planinskom dijelu.

Sa svojih 960 metara “Moračica” predstavlja najduži most, dok je tunel “Vjeternik” dug skoro tri kilometra. Ukupna prosječna dužina mostova na glavnoj dionici je 6,1 km, što čini oko 15 odsto ukupne dužine auto-puta.

Širina kolovoza sa dvije sobraćajne trake je 10,5 metara po jednom smjeru. Na otvorenoj trasi, predviđene su trake za prinudno zaustavljanje na svim pozicijama, dok su na mostovima predviđene zaustavne trake, u slučaju da su kraći od 150 m. Širina kolovoza sa tri saobraćajne trake iznosi 11,2 m po jednom smjeru.

Auto-put je pokriven sa više od 600 kamera, a sve kamere u tunelima imaju mogućnost da automatski detektuju incident.

Glavni izvođač je kineska kompanija CRBC.

Kako voziti

I dok su u toku posljednje pripreme za njegovo puštanje u saobraćaj, stižu informacije kako treba da se njime vozi. Papučicu gasa smijete da pritisnete maksimalno do 100 km na čas. Kad pređete naplatnu rampu, čekaju vas tri trake, pa je važno da izaberete pravu, prenosi portal Investitor.

Strogo je zabranjena vožnja u rikverc ili polukružno okretanje. Ukoliko ste promašili izlaz za isključenje sa autoputa – ne paničite.

Sve ono što se dešava u zatvorenom dijelu autoputa tj. u tunelima, pokriveno je kamerama. U slučaju bilo kakvog problema, iz komandnog centra aktiviraju se sve nadležne službe policija, vatrogasci, ali i oni koji održavaju i nadziru autoput.

Dobra vijest je i da će vožnja autoputem prvih sedam dana biti besplatna.