Crnadak: Dodik nije uspio posjetu Lavrova iskoristiti za svoju kampanju

Najvažnije poruke koje smo čuli, kako je rekao, bile su da Rusija čvrsto podržava Dejtonski sporazum.

Posjeta ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova bila je veoma uspješna i potvrdila je prijateljske odnose s Rusijom, naveo je u saopćenju ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Najvažnije poruke koje smo čuli, kako je rekao, bile su da Rusija čvrsto podržava Dejtonski sporazum, da se stvari u BiH mogu mijenjati isključivo dogovorom dva entiteta i tri naroda i uvjeren je da su ove poruke prihvatljive za svakoga u BiH.

- Veoma je važno što je ministar Lavrov posjetio Republiku Srpsku i što je jasno poručio da se Rusija neće miješati u izbore te da nema svoje favorite među partijama i pojedincima u Republici Srpskoj i BiH. Jučerašnje izjave Milorada Dodika i sramno izvještavanje RTRS-a i drugih medija koje on kontrolira rezultat su činjenice da Dodik nije uspio ovu posjetu iskoristiti za svoju predizbornu kampanju - kazao je Crnadak.

Ministar Lavrov je, navodi, pokazao diplomatsku veličinu izbalansiranim i otvorenim nastupom, kao i izražavanjem interesiranja za slučaj „David Dragičević“, koji je najvažnije pitanje trenutno u Republici Srpskoj.

- Bez obzira na negativne stavove predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, nastavit ću da pomažem internacionalizaciji ovog slučaja u narednom periodu, jer vjerujem da se tako doprinosi njegovom rješavanju - izjavio je Crnadak.