Crnim policajcima zabranjeno čuvanje Floydovog ubojice, podnijeli su tužbu za rasizam

.
Osam crnih policajaca u okružnom zatvoru Ramsey, Minneapolis, podnijelo je tužbu Ministarstvu za ljudska prava zbog rasne diskriminacije nakon što im je zabranjeno da čuvaju ili na bilo koji način imaju kontakt s Chauvinom

 

Osam crnih policajaca u okružnom zatvoru Ramsey, Minneapolis, podnijelo je tužbu Ministarstvu za ljudska prava zbog rasne diskriminacije nakon što im je zabranjeno da čuvaju ili na bilo koji način imaju kontakt s bivšim policajcem u tom zatvoru, Derekom Chauvinom.

Podsjetimo, Derek Chauvin je optužen za ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo iz predumišljaja nakon što je više od osam minuta koljenom pritiskao vrat crnca Georgea Floyda kojeg je tako i ubio. 

Istog dana kada je Chauvin stigao u okružni zatvor, svim policajcima koji nisu bijelci naređeno je da se premjeste na zaseban kat.

Objašnjenje jednog od nadređenih je da su zbog svoje rase potencijalna slabost u zatvorskom sustavu nakon što je u njega došao Chauvin. Riječ je o okružnom zatvoru u koji je Chauvin stigao kada je prvi put priveden.

Zatvorski nadzornik degradiran

Objašnjavajući svoje postupke, zatvorski nadzornik Steve Lydon kasnije je rekao nadređenima da je obaviješten da Chauvin dolazi za 10 minuta, te je uputio poziv "da zaštiti i podrži" zaposlenike manjinskih skupina, uključujući i crnce, štiteći ih tako od Chauvina.

 

"Zbog brige, i u trenutku kada nije bilo vremena za promišljanje, donio sam odluku da ograničim izloženost crnih zaposlenika osumnjičenom za ubojstvo koji bi potencijalno mogao pogoršati njihove osjećaje kao pripadnika manjina", navodno je Lydon rekao u izjavi danoj tijekom interne istrage i pod uvjetom šerifovim uredom na Star Tribune. Istog dana je i degradiran.

"Shvatio sam da je odluka o razdvajanju donesena jer nam se nije moglo vjerovati da ćemo profesionalno obavljati svoje radne zadatke s obzirom na to da je Chauvin tu zatvoren, i to isključivo zbog naše boje kože", napisao je jedan od policajaca koji se žalio te dodao:

"Ne znam ni za jednu situaciju u kojoj su bijeli policajci odvojeni od crnog zatvorenika", piše Star Tribune koji je i objavio ovu priču. 

Povjerenica za ljudska prava Rebecca Lucero, koja je zaprimila žalbu, odbila je išta komentirati.

Na dan kada je prvi put priveden u okružni zatvor Ramsay, Chauvina je u rutinskoj kontroli pretresao crni policajac, narednik koji inače nadzire prijevoz visoko profiliranih zatvorenika. No tada je stigao nadzornik Lydon i naredio mu da prestane te ga zamijenio jednim od bijelih policajaca, navodi se u optužbi osmorice policijskih stražara. 

Kasnije toga dana crni policajci su se okupili na jednom od katova tog zatvora te tješili jedan drugoga. Neki su i plakali, navodi se u tužbi, dok su neki otvoreno govorili da će dati otkaz. Shvatili su da ih taj potez karakterizira kao "segregacijski odred".

Pojedincima koji su se žalili rečeno im je da bezuvjetno poslušaju Lydonove naredbe. 

Svih osam zaposlenika prepričava sastanak s Lydonom koji je priznao da je zabranio crnim policajcima rad na katu gdje je zatvoren Chauvin, ali je negirao da je ta odluka rasistička. Branio se, ali je naredbu ukinuo nakon 45 minuta. Jedan policajac, član sindikata, požalio se na Lydona, a potom je pokrenuta i interna istraga. 

Lydon je navodno objasnio da je smatrao da će Floydova smrt vrlo vjerojatno stvoriti akutnu rasističku traumu crnim policajcima koji su na dužnosti u tom zatvoru, a manjina su. Tvrdio je da odluka nije povezana s profesionalizmom radnika ili zabrinutosti oko Chauvinove sigurnosti. 

"Shvatio sam da sam pogriješio i ispričao sam se kolegama", kratko je rekao Lydon. No do tada barem jednom od policajaca promijenjena smjena za naredni vikend.

Nadzorne snimke pokazale da je bijeli poručnik omogućio Chauvinu poziv iz ćelije

Idućeg dana, 30. svibnja, više je službenika izvijestilo da su vidjeli nadzorne snimke bijelog poručnika koji je dobio poseban pristup Chauvinovoj ćeliji, gdje se vidjelo kako on sjedi na njegovom ležaju i dopušta mu da koristi svoj mobitel - što je teško kršenje zatvorskog pravilnika. 

Šerifov ured odbio je komentirati te optužbe. Chauvin je potom premješten u okružni zatvor Hennepin te potom opet, 31. svibnja, premješten je u zatvor maksimalne sigurnosti Oak Park Heights gdje odsjeda i danas.

Samo tjedan dana nakon inicijalnog incidenta nekoliko desetaka službenika našlo se sa šerifom Bobom Fletcherom i jedan od njih mu je pročitao pismo dugačko dvije stranice u ime manjinskog dijela službenika.

U pismu se spominjao okršaj crnih policajaca s nadzornikom zatvora Lydonom, šok koji su osjetili nakon što ih se okarakteriziralo manje odgovornima za čuvanje Chauvina zbog boje kože te se dalo do znanja drugim crnim policajcima što im se dogodilo, odnosno da su premješteni na drugi kat. 

"Odmah sam osjetio šok i bol u želucu. Bol i gnjev ovih policajaca evidentno se mogao osjetiti u njihovu glasu, a ne samo u govoru tijela", navodi se u pismu. 

Policajac koji je čitao pismo nadalje je objasnio da je naredba uzrokovala podjelu među redovima unutar zatvorske hijerarhije i dovela u sumnju profesionalnost čak i časnika-veterana. Nije zatražio Lydonov odlazak, ali rekao je da je njegova presuda "dovela do toga da su službenici izgubili vjeru u njegovu sposobnost vođenja tog zatvorskog kompleksa".

Šerif obećao pomoć pa se više nikada nije javio

Šerif Fletcher je obećao da će maknuti Lydona iz tog zatvora te da će im se povratno javiti mejlom. Zaposlenici zatvora Ramsey kažu da im se nikad nije povratno javio. Fletcher je odbio komentirati slučaj i novinarima te se oglušio i na upit novinske agencije Reuters oko cijelog slučaja. 

Njegov glasnogovornik Roy Magnuson odgovorio je kratko u mejlu da "nema istine za prijaviti" te da "se s Chauvinom postupalo prema procedurama."

Ovakvo ponašanje samo je dodatno produbilo nezadovoljstvo crnih policajaca. 

"Nazvali su nas lažovima. Ne mogu se vratiti na posao i držati glavu visoko znajući da oni ovo mogu samo staviti pod tepih."

Na koncu, svih osam zaposlenika u okružnom zatvoru Ramsey radi između dvije i deset godina. Tzv. segregacijski odred opisali su kao "najveći mogući diskriminirajući čin" koji su osjetili za vrijeme rada u tom zatvoru. 

Jedan od njih dodao je da ženskim službenicama u zatvoru nije savjetovano da se klone muškaraca koji su u zatvoru završili zbog obiteljskog nasilja ili nasilja nad ženama.