Crnogorska vojska staje na put migrantima koji idu ka BiH i Hrvatskoj?

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da je Crna Gora zbog povećanog priliva migranata pojačala nadzor svoje granice koji uključuje i podršku vojske.

“U ovom trenutku ne postoje razlozi za zabrinutost”, rekao je Marković.

On je naveo da je do nešto većeg priliva migranata preko Albanije u Crnu Goru najvjerovatnije došlo zbog snažnije reakcije Bugarske, Srbije, Mađarske, Rumunije i Hrvatske, koje su realizovale brojne aktivnosti s ciljem bolje kontrole granica i sprečavanja ilegalnih ulazaka migranata.

On je rekao crnogorskim štampanim medijima da u Crnoj Gori migracije uglavnom imaju karakter tranzita preko državne teritorije, dominantno iz pravca Albanije i Kosova ka BiH i Hrvatskoj, i dalje prema zemljama Zapadne Evrope.

“U globalnom kontekstu evidentno je da se evropski prostor suočava sa sve većim brojem migranata usljed nestabilne političke situacije, ratova, loše ekonomske situacije i klimatskih promjena u zemljama iz kojih dolaze migranti”, rekao je Marković.

 U Crnoj Gori se trenutno nalazi 237 migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike, podaci su Uprave policije MUP-a Crne Gore.

Direkcija za azil MUP-a Crne Gore u naselju Konik zbrinula je 165 lica koja traže međunarodnu zaštitu, dok se u Centru za azil u Spužu nalaze 72 osobe.

Iz Uprave navode da je od 1. januara do 1. avgusta u Crnoj Gori registrovano 2.612 migranata koji se uglavnom ne zadržavaju u ovoj zemlji, već im je cilj da se domognu država Zapadne Evrope.

Policija je potvrdila da su imali prijave građana koji se žale na migrante i njihovo ponašanje. Te prijave odnosile su se na svađe između migranata, a ne sa mještanima.