Cut Meutia je džamija bez munare i kupole

Džamija Cut Meutia ističe se arhitekturom u indonežanskoj Džakarti. Džamija bez munare i kupole dobila je ime po Cut Nyak Dhien - najvećoj heroini Achea u hrabrim bitkama protiv holandske kolonijalne vladavine.

Džamija je prvobitno bila holandska imovina prije nego što je pretvorena u džamiju. Izgrađena je 1912. godine s ciljem razvoja regionalne kancelarije za razvoj infrastrukture u holandskom kolonijalnom periodu. Od 1971. u njoj se obavlja molitva muslimana. 

Ova historijska građevina, koja se smatra jednim od simbola glavnog grada, u kolonijalnom periodu je korištena kao ured različitih firmi.

Da bi zaštitili njenu strukturu, nakon što je pretvorena u džamiju, nisu dodatno izgrađeni munara i kupola.

Imam džamije Amin Mustafa izjavio je za AA da se džamija nalazi pod zaštitom države.

"Ne može se dobiti dozvola da se bilo šta promijeni na ovoj građevini, koja se kao džamija koristi 48 godina", pojasnio je Mustafa.

Prema njegovim riječima, svake sedmice na džuma-namazu, molitvi muslimana petkom, u džamiji se nalazi oko 10.000 vjernika.

"Džamija Cut Meutia je druga džamija, nakon najveće Istiklal, u kojoj klanja najveći broj vjernika", rekao je Mustafa.

Iz holandskog perioda u ovoj zemlji je ostao veliki broj građevina. Danas se koriste u različite svrhe, od restorana, muzeja pa do državnih ureda, piše Anadolija.

Indonezija je iskusila dug period holandskog kolonijalizma koji je započeo s područjem Amboine i Batavije, na kraju obuhvatajući čitav arhipelag uključujući i Timor i Zapadnu Novu Gvineju, uz prekide i povremenu portugalsku, francusku i britansku vladavinu. Indonezija je punu nezavisnost postigla 1949. godine nakon oružanog i diplomatskog sukoba s Holandijom