Čuvati sjećanje na herojstvo 506. velikokladuške brigade

-
Nedaleko od šumskog radilišta Stanići, u njedrima Grmeča, danas je otkriveno spomen-obilježje koje sjeća na pogibiju četvorice pripadnika vojne policije 506. oslobodilačke velikokladuške brigade.

Oni su poginuli u borbenim dejstvima u operaciji „Sana 95“, prilikom borbi u oslobađanju Sanskog Mosta.  U borbama za oslobođenje Sanskog Mosta, u operaciji „Sana 95“, značajnu ulogu odigrala je 506. oslobodilačka velikokladuška brigada, koja je u operativnim dejstvima imala zadataka da ovlada centralnim dijelovima planine Grmeč.

Na današnji dan, dogodila se pogibija četvorice pripadnika vojne policije ove brigade, koji su tokom napredovanja od motela na Korčanici do lokaliteta Stanići, upali u zasjedu. Na mjestu gdje se odigrala ova bitka, danas je otkriveno spomen obilježje koje sjeća na njihovu herojsku žrtvu. Spomen obilježje je otkrio preživjeli akter ove bitke, Edin Brkić, a treba istaći kako su ovome činu prisustvovali nekadašnji pripadnici 506.oslobodilačke velikokladuške brigade, kao i članovi porodica poginulih boraca. Brkić se prisjetio detalja ove bitke.

Nakon što su ubijena četvoricu boraca Armije RBiH, neprijateljski vojnici su pokopali u zajedničku jamu nedaleko od mjesta događaja. Kada su okončane oslobodilačke operacije oslobađanja Sanskog Mosta, 43 dana nakon što se ovaj događaj zbio, jama je pronađena, te su tijele ekshumirana i predata porodicama. Radnici „Unsko sanskih šuma“ su prije izvjesnog vremena došli na ideju da sopstvenim srdestvima i radom izgrade spomen obilježje i tako odaju počast borcima koji su položili svoje živote na koti 812. U Operaciji „Sana 95“, Sanski Most je oslobođen okupacije i njegovi građani su se mogli vratiti svojim kućama. Zahvalnost dugujemo borcima Armije RBiH, od kojih su mnogi dali živote ili dijelove svijeta kako bi mi uživali blagodeti slobode. Tokom Operacije „Sana 95“ , svoje živote dala su i 42 boraca 506. oslobodilačke velikokladuške brigade.

Foto: Rtv Sana