Cvijanović: Inzko otvara nove rovove, produbljuje tenzije pa očekuje da država funkcioniše

.
Uoči sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se očekuje zauzimanje stava o nametanju zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida, reagovala je i predsjednica bosanskohercegovačkog entiteta Željka Cvijanović.

Ponovila je dobro poznati stav političara iz Republike Srpske da je neprimjereno to što Bosna i Hercegovina još uvijek ima visokog predstavnika "koji može da nameće rješenja i zakone, sankcioniše ljude, mijenja ustave i slično".

 

"Mislim da je ovdje došlo do određene nervoze visokog predstavnika s obzirom na to da je duboko isproblematizovan način nelegalnog postavljenja svih tih ljudi, godinama se nisu poštovale procedure, visoki predstavnici su, osim toga što su imenovani van propisane procedure, donosili čitav niz mjera na šta nisu imali pravo u toku svog mandata", smatra Cvijanović.

 

Prema njenim riječima, svi ti visoki predstavnici nikada nisu pokušali da sagledaju šta je to opća istina i šta je opće dobro za cijelu BiH.

 

"Visoki predstavnici su ti koji uporno služe u lobističke svrhe pojedinih u okviru BiH, iz političkog Sarajeva, a na štetu druga dva naroda", dodala je ona.

 

Kako je istakla, od BiH se malo toga može očekivati u budućnosti jer smatra da ovakvo djelovanje nije način da se grade međusobni odnosi.

 

"Produbljujete nepovjerenje, tenziju, otvarate nove rovove, umjesto da zakopavate stare, da dođete do rješenja, da imate ključ za određene probleme. Praviti se ovako kao da se ništa ne dešava, intervenisati, nametati i očekivati onda da država funkcioniše skladno, to je nemoguće", navela je Cvijanović.

 

Ona je dodala da u BiH nema sklada zato što svi misle različito.

 

"Pozvali smo na razgovore drugu stranu, da vidimo šta to muči Srbe, Hrvate, Bošnjake i ostale naše građane koji nisu identifikovani na taj način. Hajde da otvorimo široki dijalog i da vidimo kako ćemo urediti našu budućnost", poručila je Cvijanović.