Cvijanović kritikovala visokog predstavnika: Primjer intervencionizma i nasilja

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović istakla je danas da se zalaže za RS u kojoj će svi biti jednaki pred zakonom, u kojoj će svačija prava, individualna i kolektivna, biti maksimalno zaštićena te je kritikovala odluke visokog predstavnika Valentina Inzka.

"RS jeste i mora biti dom svih naroda koji u njoj žive i svi se u njoj moraju osjećati komotno i sigurno", dodala je Cvijanović.

Kritikovala je odluke visokog predstvanika kada su u pitanju rješenja u ustavima entiteta.

"Nametanje amandmana na ustave entiteta, koje je učinio visoki predstavnik, predstavlja primjer nevjerovatnog intervencionizma i nasilja od nekoga ko svoju ulogu crpi od svojevrsne punomoći koju je dobio od entiteta kao potpisnika Aneksa 10. Dejtonskog sporazuma", istakla je Cvijanović u obraćanju na svečanosti u povodu 25 godina Ustvanog suda RS-a.

U predstojećem periodu svi organi vlasti, svako iz svoje nadležnosti, trebalo bi, kazala je, da razmotre, "moglo bi se reći neustavno stanje u Bosni i Hercegovini, kao posljedicu intervencionizma visokog predstavnika podržanog odlukama Ustavnog suda BiH, donesenih preglasavanjem i tijesnom većinom".

Tvrdi da je zaštita ustavnosti i zakonitosti obaveza RS i njenog Ustavnog suda, što podrazumijeva i zaštitu ustavnog poretka u BiH ustanovljenog Dejtonskim sporazumom.

"Ne može to biti samo stvar Ustavnog suda BiH, koji je u svojevrsnom zarobljeništvu većine koju kod ključnih odluka čine sudije Bošnjaci i sudije stranci", utvrdila je Cvijanović.