Cvijanović poručila građanima: Pripremite se za 9. januar

Cvijanović je naglasila da RS ima spremne odgovore na odluku Ustavnog suda BiH, koji je 29. marta ponovo proglasio neustavnim 9. januar

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će se 9. januar i dalje slaviti kao takozvani “dan RS-a” , bez obzira na odluke Ustavnog suda BiH, te poručila građanima da se “spreme za slavlje naredne godine”.

Cvijanović je naglasila da RS ima spremne odgovore na odluku Ustavnog suda BiH, koji je 29. marta ponovo proglasio neustavnim 9. januar.

Ima ustavna, politička i demokratska sredstva i mehanizme da zaštiti svoja obilježja. Smatram da mnogi procesi u BiH idu u pogrešnom pravcu, pa tako i ovo pitanje osporavanja Dana Republike”, rekla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, odgovor RS na ovu “besmisleno nametnutu i isproblematizovanu temu uvijek je bio adekvatan”.

Mi razmijemo da građani žele da obilježavaju 9. januar, dan za koji imaju puno poštovanje i shvataju njegov značaj. Oni koji ga napadaju nastoje da ukinu identitet Republike Srpske, koja je verifikovana 9. januara 1992. godine. S tim se nastoji staviti `pod tepih` činjenica da je Srpska nastala prije rata, prije oružanih sukoba, da smo imali izgrađene institucije, svoju teritoriju i svoju vlast”, objasnila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je dodala da “oni žele da izbrišu taj dio historijskog fakta i kažu da je RS nastala u Dejtonu”.

Ona je podsjetila i da su građani na referendumu odlučili da će takozvani “dan RS-a” i ubuduće biti obilježavan 9. januara kada je ovaj entitet i formiran.