Cvijanović: Predstoji nam teško vrijeme

Ona je u izjavi novinarima u Banjoj Luci istakla da se moraju provoditi zaključci Vlade u kojima se navodi da RS nema mogućnosti da provjerava migrante

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović smatra da bi, ukoliko Turska otvori granice za migrante, to moglo da bude katastrofalno i za Bosnu i Hercegovine i sve koji se nalaze na migrantskoj ruti.

Ponovila je da bi trebalo preduzeti veće mjere kada je u pitanju migrantska kriza.

-Od 2015. godine uporno govorimo da treba ojačati kapacitete, zaštititi granicu i pronaći modalitete kako da se to radi. Slušali smo kako Vijeće ministara nema sredstava za povećanje broja graničnih policajaca, ali su imali novca da zapošljavaju administraciju – navela je Cvijanović i dodala da je veliki problem, jer je EU zatvorila granice.

Ona je u izjavi novinarima u Banjoj Luci istakla da se moraju provoditi zaključci Vlade u kojima se navodi da RS nema mogućnosti da provjerava migrante, a sigurno je da oni nose bezbjednosne i zdravstvene izazove.

-Predstoji nam teško vrijeme, a ukoliko ne bude formiran novi saziv Vijeća ministara, neće biti koordinacije svih nivoa vlasti, što znači da će se još teže upravljati krizom – tvrdi entitetska predsjednica, prenosi Fokus.

Iznijela je tvrdnju da programske deklaracije SDA “dodatno urušavaju povjerenje u BiH i da je RS navikla da međunarodni predstavnici ne reaguju na ovakvo ponašanje SDA i bošnjačkog korpusa“.

-Navikli smo na ovakvo ponašanje stranaca u BiH. Kada je SNSD donosio benigne rezolucije i deklaracije koje su imale upozoravajući karakter svi su reagovali – ustvrdila je ona.

Smatra da je “teško graditi partnerstvo s ljudima koji ignorišu realnost i potrebu drugih naroda”.