Cvijanović želi da RS ima demografsku strategiju kao Mađarska: Imamo zajednički stav kada je u pitanju migrantska kriza

.
Mnogo je dobrih primjera koje možemo da uzmemo iz programa demografske strategije Mađarske i tu imamo apsoluto podršku svih njihovih institucija, rekla je Cvijanović

 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su mađarski zvaničnici sa kojima je danas razgovarala u Budimpešti pokazali visok stepen razumijevanja prilika u Republici Srpskoj i visok nivo partnerstva.

- Nakon tri važna sastanka, mogu reći da je prvi dan zvanične posjeta Budimpešti protekao izuzetno dobro, rekla je Cvijanović novinarima nakon sastanaka sa mađarskim šefom dioplomatije Peterom Sziijartom, te ministrima za porodicu Katalin Novak i pravde Judit Varga.

Predsjedica Republike Srpske kaže da je na ovim sastancima razgovarano o tri ključne tačke saradnje, a jedna od njih je najavljena inicijativa koja se odnosi na uspostavljanje fonda koji će biti namijenjen za podršku srednjim i malim preduzećima u Republici Srpskoj.

- Veseli me da to nije neka priča na dugom štapu, već oni preduzimaju ativnosti i predradnje da bi se sva procedura završila do krajna godine, tako da bi sljedeće godine mogli da imamo jedan takav fond, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da će ovaj fond značiti nešto novo u razvojnoj dimenziji Republike Srpske i biće veoma važan oslonac za dalju bilaternalnu saradnju sa Mađarskom.

Cvijanović je navela da su jedna od tačaka saradnje o kojima je bilo riječ i demografska pitanja na kojima se već radi neko vrijeme, javlja Srna.

- Mnogo je dobrih primjera koje možemo da uzmemo iz programa demografske strategije Mađarske i tu imamo apsoluto podršku svih njihovih institucija, rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da postoji čitav niz tema o kojima Srpska i Mađarska imaju saglasnost, a jedna od tih stvari se odnosi i na migransku krizu.

- Njihovo interesovanje bilo je vezano za tu temu i ponovila sam stav Republike Srpske da mi nećemo uspostavljati migrantske centre. Mi ne možemo da primamo izbjeglice ili migrante za koje ne znamo kada će moći da odu dalje, a oni su se uputili ka EU, a ne ka našim prostorima, rekla je Cvijanović.

Ona je rekla da to narušava balans nacionalnog, etničkog i može proizvesti opterećenje u ekonomskom, socijalnom i zdravstvenom smislu.

- Ako velika Evropa ne želi da prima migrate, onda ne znam zašto bismo mi predstavljali stanicu na kojoj će se oni zadržati, kaže Cvijanović.