Cvitanović bošnjačkim političarima: BiH je moja i naša, jednako koliko i vaša

HDZ 1990 nakon sjednice Predsjedništva predstavio je svoju kandidatkinju za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dianu Zeleniku. Predsjednik Devedesetke, Ilija Cvitanović pozvao sve druge hrvatske stranke u BiHi da podrže njenu kandidaturu, a bošnjačkim političarima poručio je da je BiH i domovina Hrvata.

HDZ 1990 nakon sjednice Predsjedništva predstavio je svoju kandidatkinju za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dianu Zeleniku. Predsjednik Devedesetke, Ilija Cvitanović pozvao sve druge hrvatske stranke u BiHi da podrže njenu kandidaturu, a bošnjačkim političarima poručio je da je BiH i domovina Hrvata.

Cvitanović je poručio međunarodnoj zajednici da ova država nikako ne može biti građanska, a bošnjačkim političkim elitama da se ne igraju s Bosnom i Hercegovinom.

"Gospodo, ona je moja i naša, jednako koliko i vaša. Nećemo vam dopustiti da nam nešto dajete, mi samo želimo konzumirati nešto što je jednako vašim pravima. Na vama kao predstavnicima najbrojnijeg naroda je i najveća odgovornost. U nama nikad neće imati partnera za nastavak igre kakvu ste vodili s HDZ-om BiH, politikom dijelenja moći. U nama možete imati partnera ukoliko želite riješiti ključna nacionalan pitanja i da ovu zemlju oslobodimo okova krađe, kriminala i iseljavanja njenih naroda", dodao je Cvitanović.

On je u uvodnom obraćanju kazao kako je svima poznato koliko je napora ova stranka uradila u traženju najboljih rješenja kad je riječ o poziciji hrvatskog naroda u BiH te da je njihova ruka po tom pitanju uvijek bila ispružena.

"Nažalost potvrdilo se ono što godinama govorimo, Hrvatskom narodnom saboru oduzeli su temeljnu ulogu, pretvorili su ga u društvo jedne osobe, u kojima nikad nije bilo otvorenih razgovora o poziciji i položaju hrvatskog naroda u BiH. HNS je služio ostvarivanju ličnih i stranačkih ciljeva, isključivo Dragana Čovića i HDZ-a BiH", kazao je Cvitanović.

Zbog takvog odnosa unutar HNS-a, nastavio je Cvitanović, oni nikad nisu dvojili da trebaju ponuditi drugačiju politiku. Kazavši kako su sva tijela stala iza kandidature Diane Zelenika, naglasio je i kako u tu bitku ova stranka ne ide sama, već uz podršku desetak pravnih lica, drugih stranaka i udruženja te uz podršku više od 56 hiljada ljudi koje je ova stranka, ali i koalicija koju će predvoditi, dobila na prošlim izborima.

"Donijeli smo odluku koja će vratiti vjeru hrvatskom čovjeku, da se može drugačije, bolje i časnije, a nadam se i poštenije baviti ovim poslom. Donijeli smo odluku s kojom želimo pozvati sve one koji se ne slažu s ovakvim stanjem da zajedno mijenjamo stvari na bolje. Na poseban način pozivamo naše duhovne pastire, našu katoličku crkvu, da zajedno s nama prepozna trenutak i potrebu mijenjanja stanja ili da nam jasno kažu da podržavaju postojeće stanje", poručio je Cvitanović.

Cvitanović je poslao i poruku čelnicima Republike Hrvatske, predsjednici Grabar-Kitarović i premijeru Plenkoviću.

"Molimo vas i pozivamo, nemojte ignorisati i zaboravljati one koji se ne slažu s politikom HDZ BiH. Tragično je da se u vašim istupima bilo u BiH ili Hrvatskoj nikad niste spomenuli da postoje i neke druge stranke koje brinu o položaju Hrvata", kazao je Cvitanović.