Cvjeta uvoz erotskih pomagala u BiH: I muškarci i žene najviše kupuju vibratore

Prodaja seksualnih pomagala najviše je izražena pred Valentinovo, Novu godinu i Osmi mart

Internet oglasi pretrpani su seksi igračkama čiji je uvoz, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, u porastu. Za razliku od prethodnih godina, kada su se u rijetkim seksi šopovima uglavnom mogle naći „osnovne stvari“ poput vibratora, seksi lutaka ili kostima, zahvaljujući procvatu ove industrije u svijetu, sada se na tržištu mogu naći različite vakuum pumpe, parfemi sa feromonima, bičevi, trake za vezanje, jastuci s povezima za noge, navlake za penis, vibro jaja na daljinsko upravljanje, lisice...  

Što se cijena tiče, one se kreću od jedne marke, koliko koštaju prezervativi, pa do 200 maraka, koliko koštaju ekskluzivni vibratori, kako piše Dnevni Avaz. 

Popularna prodaja putem interneta

Image

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kazali su nam da im je teško posebno izdvojiti sva seksualna pomagala koja se u našu zemlju uvoze, jer se roba razvrstava prema tarifnom broju Carinske tarife BiH, a ne prema robnoj marki, vrsti ili namjeni određenog predmeta ili uređaja.

Tako je iz podataka koje su nam dostavili vidljivo da se najviše uvoze vibratori različitih veličina. Popularan je i takozvani Durex vibracioni prsten, koji je uvezen u vrijednosti od 23.072 KM, a uvezeni su još masturbatori, stimulatori, prstenovi, pumpe za produženje penisa...   

Kako nam je kazao Arnel Muratović iz seksi šopa iz Srebrenika, prodaja seksualnih pomagala najviše je izražena pred Valentinovo, Novu godinu i Osmi mart.  

- Nema pravila šta se najviše traži. U principu kupuje se sve. Upravo smo dobili narudžbu gdje je kupac poručio izazovno rublje. Vibratori su i dalje najtraženiji, te različite seksi igračke. Prodaja putem interneta je vrlo pouzdana i vrlo popularna – rekao je Muratović.

On je primijetio da je u posljednje vrijeme prodaja seksualnih pomagala porasla, te da su Bosanci i Hercegovci manje stidni kada biraju neki komad.

- Diskrecija je zagarantirana. Kupci su to prepoznali, oni nam se vraćaju više puta. Mi se ovim poslom bavimo već deset godina. Situacija je dosta bolja danas nego ranije. Građani prodaju seksualnih pomagala prepoznaju kao nešto vrlo normalno. Oni su se oslobodili, pa nam i prodaja ide bolje. Tržište sto posto postoji, što je najvažnije – istakao je Muratović.  

Robu nabavljam u Italiji  

Prodajom erotskog donjeg rublja te različitih seksualnih igračaka putem interneta bavi se i Dino iz Sarajeva. Robu nabavlja, kako kaže, iz Italije, a osim redovne ponude, kupci mu, ističe, često naruče i nešto neobično što vide uglavnom u erotskim filmovima.

- Muškarci najviše kupuju rublje za dame, a oni nešto mlađi i studenti uglavnom traže umjetne vagine, koje se mogu naći za 50 maraka. U posljednje vrijeme imali smo i nekoliko narudžbi maski i različitih kostima, koje traže dame – kaže on.

Dodaje da bude i neobičnih zahtjeva, te da svima pokušava udovoljiti.

- Ranije smo uglavnom prodavali vibratore. Kupovali su ih svi i najviše su se tražili. Kao da smo postali kreativniji, pa nas danas zanimaju i povezi za noge i ruke, bičevi, ekstremne igračke... – istakao je on.

Ipak, kako kažu naši sagovornici, seksi igračke su i dalje velika tabu tema u bh. društvu. Potvrđuje to i oglas koji smo pronašli na internetu. Naime, jedan sarajevski seksi šop kupcima nudi preuzimanje pošiljke u blizini radnje, kako oni ne bi ulazili unutra.

- Ukoliko vam je neprijatno ili iz nekih drugih razloga ne želite da ulazite u šop, naše prijatno osoblje će spakovati i iznijeti pošiljku za vas. Proizvode u diskretnom pakovanju šaljemo brzom poštom gdje kurir ne dolazi na kućnu adresu, osim ako vi ne želite. Prije dostave kurir će vas kontaktirati, te se oko lokacije i vremena preuzimanja možete još dodatno dogovoriti – stoji u tom oglasu.

Bežične vibro gaćice

U jednom od brojnih oglasa koje smo pronašli na internetu kupcima se nudi da dožive jedinstveno iskustvo s bežičnim “I. Secret” vibro gaćicama!

- Napravljene su od izuzetno kvalitetnih i hipoalergenih materijala, ugodnih i prijatnih na dodir, tako da ih možete nositi cijeli dan – navodi se u ovom oglasu.

Parfemi s feromonima: Djeluju čarobno

U bogatoj ponudi na bh. tržištu mogu se pronaći i parfemi sa feromonima, koji na suprotni spol, kako se navodi, djeluju čarobno i neodoljivo.  

- Potrebno je da naprskaš seksi parfem s feromonima i odmah ćeš primijetiti kako pogledi suprotnog spola postaju sve vreliji i topliji. Napravi selekciju i izaberi svog pravog muškarca koji će te učiniti sretnom. Pokazi svoje zavodničke sposobnosti – stoji u ovom oglasu.