Tramp: Da je ko drugi vratio vojnike kući, bio bi heroj

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump), objavio je na Twitteru da bi bilo ko drugi, osim njega, objavio da "nakon desetkovanja Islamske države u Siriji" planira da vrati trupe iz te zemlje, ta osoba bila "najpopularniji heroj u Americi".

On je tako odgovorio na reakcije koje su uslijedile nakon njegove odluke da povuče američke trupe iz Sirije.  

- Da je bilo ko, osim vašeg omiljenog predsjednika, Donalda Trampa, objavio da ćemo, nakon desetkovanja Islamske države u Siriji, vratiti naše trupe kući (sretne i zdrave), ta osoba bi bila najpopularniji heroj u Americi. Kada sam ja u pitanju, uslijedio je žestok udar iz medija koji objavljuju lažne vijesti. Ludo! - napisao je Tramp.

On se u drugom tvitu bavio i doskorašnjim američkim ministrom odbrane Džimom Matisom (Jim Mattis), koji je podnio ostavku zbog neslaganja sa Trampom oko povlačenja iz Sirije.  

- Kada je predsjednik Barak Obama (Barack) neslavno otpustio Džima Matisa, ja sam mu pružio drugu priliku. Neki su mislili da ne bi trebalo, ja sam mislio da treba. Interesantan odnos - ali ja sam također pružio sve resurse koje on zapravo nikada nije ni imao. Saveznici su važni - ali ne kada iskorištavaju SAD - naveo je Tramp.

U trećoj poruci na Tviteru, Tramp je izneo tvrdnju da uopće nije ni poznavao Breta Mekgurka (Brett McGurk), sada već bivšeg Specijalnog izaslanika za globalnu koaliciju koja se bori protiv Islamske države.

Mekgurk je podnio ostavku u petak, dan nakon Matisa, a razlog je prema tvrdnjama medija bilo njegovo "snažno neslaganje" sa predsjednikom SAD u vezi s odlukom o povlačenju trupa iz Sirije.  

- Breta Mekgurka, kojeg nisam poznavao, postavio je predsjednik Obama 2015. Trebalo je da ode u februaru, ali je podnio ostavku prije tog odlaska. Želi da privuče pažnju? Lažne vijesti od tog nebitnog događaja prave tako važnu stvar! - napisao je Tramp.