Da li će aerodrom Željava biti stavljen u funkciju?

Željava

Već dugi niz godina se razmatrala mogućnost stavljanja u funkciju bivšeg vojnog aerodroma Željava, koji je u svoje vrijeme bio drugi vojni aerodrom u Europi uzimajući u obzir njegovu poziciju, opremljenost i mogućnost taktičko-strategijske upotrebe kao i radarske sisteme koje je posjedovao.

Na žalost, uništen je početkom rata i kao takav i danas egzistira u pograničnom pojasu između BiH i Hrvatske.

Mogućnost njegove upotrebe u civilne svrhe ponovno je postala aktualna, a sve zahvaljujući Aero Klubu Željava čiji su članovi održali sastanak sa direktorom CCAA (Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo), gosp. Marinom Puhom i njegovim pomoćnicima.

Sastanak je održan u Zagrebu i tom prilikom iskazana je spremnost da se aerodrom Željava opet stavi u funkciju u svrhu civilnog zrakoplovstva. Direktor Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo iskazao je punu spremnost da se ovo pitanje rješi u pozitivnom smislu obzirom da obje države mogu imate ogromne koristi od navedenog aerodroma u svrhu razvoja međudržavnog i regionalnog turizma, a samim tim otvara se mogućnost i kandidiranja zajedničkih projekata. 

Ostaje još da vidimo dinamiku i mogućnosti realizacije ovog i te kako značajnog projekta.