Da li će Hušić odbiti zahtjev za održavanje vanredne sjednice Skupštine kantona?

Vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona trebala bi se održati u ponedjeljak 13. avgusta u 10 sati, javlja RTV USK u prilogu koji je emitiran u sinoćnjem Dnevniku

Kako je navedeno i u elektronskom članku web portala RTV USK, deset zastupnika A-sda, Nezavisnog bloka i DNZ-a svojim potpisima zatražili su održavanje vanredne sjednice sa dvije tačke dnevnog reda koje se odnose na Izvještaj Nezavisnog odbora o izboru policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova USK i Izvještaj Vlade USK o izboru policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

Kolege iz RTV USK su kontaktirali Nijaza Hušića, predsjedavajućeg Skupštine USK, koji je u telefonskom razgovoru potvrdio da je jučer (petak) primio zahtjev jedne trećine zastupnika za održavanjem vanredne sjednice Skupštine u spomenutom terminu. 

Hušić ističe da u tom pogledu postoji Poslovnik koji nalaže i predviđa kako se sazivaju vanredne sjednice. On je još kazao da će tokom vikenda kontaktirati svoje zamjenike, te na temelju toga planirati dalje korake kao što je kolegij Skupštine, nakon čega će se znati hoće li se sjednica i održati kazavši jednu vrlo neozbiljnu i nekulturnu izjavu emitovanu u Dnevniku RTV USK: - Ne mogu prejudicirati održavanje jedne takve sjednice na zahtjev trojice zastupnika prije svega - kazao je Hušić

Ovo na jedan način predstavlja omalovažavanje zastupnika. Kakve veze ima broj onih koji podnose zahtjev? Valjda bi se trebalo gledati na aktuelnost i potrebu datog zahtjeva. 

Ali kako je izbor komesara već duboko ispolitiziran od strane stranke kojoj Hušić pripada, onda ovakve izjave, koje imaju za cilj mazanje očiju javnosti, i ne čude.

Šta će od sveg na kraju biti i da li će Hušić, na zahtjev vlastite stranke, opstruirati održavanje ove sjednice i odbiti zahtjev skupštinskih zastupnika, znaćemo u ponedjeljak.