Da li će međunarodna zajednica spriječiti rušenje Vlade KS?

Još aktualnu šestorku u Sarajevu prati glas potpore međunarodne zajednice. Brojni su dužnosnici i zapadne diplomate javno davali potporu Vladi Edina Forte. Američka, britanska, francuska, njemačka i talijanska ambasada su nakon zahtjeva za smjenu, u zajedničkoj izjavi konstatirali da je koalicijska vlada imala dobre ideje. Može li ta potpora utjecati na nakanu SDA, SBB-a i DF da instalira novu većinu?

Vlada šestočlane koalicije u Sarajevu došla je na krilima velikih obećanja, a konstantno ih je pratila i potpora međunarodne zajednice. I Vijeće za provedbu mira na posljednjem zasjedanju pohvalilo je sarajevsku vlast.

"Upravni odbor PIC-a konstatirao je neka pozitivna dešavanja u Bosni i Hercegovini, kao što su napori Vlade Kantona Sarajevo da unaprijedi transparentnost svoga rada i usluga te je pozdravio njen fokus na unapređenju kvaliteta života građana u ovom kantonu".

Specijalni izaslanik za Balkan američkog State Departmenta, Mathew Palmer, također je sklon koalicijskoj vladi.

"Ovo je lokalna vlada koja radi na tome da pruži usluge građani sarajevskog kantona. Vlada sarajevskog kantona, nju vidimo kao uspješnu vladu, kao potencijalnu laboratoriju za demokratsku praksu, i želimo je podržati", istakao je Palmer.