Da li će nastava u USK kantonu biti i dalje 30 minuta

cemalovic

Iako je prije sedam dana bilo najavljeno da će od ponedjeljka odnosno od 15.02.2021. godine školski sat za sve učenike iz USK kantona trajati 40 minuta, to se nije desilo.

U prvom momentu čekalo se potvrđivanje novih odluka od strane kantonalne vlade, međutim traženje i stav federalnog kriznog štaba, obzirom da je federalni zavod za javno zdravstvo još prije više od pola godine  preporučio da trajanje školskog časa ostane 30 minuta.

Ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović izjavljuje da je većina kantona u BiH donijelo odluku da školski sat traje duže od 30 minuta. 

Neki kantoni poput Sarajevskog su donijeli odluku da se ide i dalje 30 minuta ali da se ide redovno u školu.

Također izjavljuje da nema razloga ako sedam ili osam kriznih štabova ili kantona kažu da treba doći do popuštanja mjera, nema razloga da nam federalni krizni štab to osporava.

Pa zašto onda i mi ne bi popustili mjere u našem kantonu, jer pokazatelji koji su nam dostavljeni iz ministarstva obrazovanja, pokazuju da nije bilo povećanja broja izolacija i mnogo zaraženih korona virusom. Naprotiv situacija je čak i bolja nego početkom drugog polugodišta. Bilo je to pitanje mnogih građana  USK kantona.

Preporuke i naredbe koje daje krizni štab federalnog ministartstva a naravno sad i našeg kantona, moraju proći proceduru da idu na vladu i da vlada usvaja te preporuke i mjere. Jer ustavni sud se oglasio i rekao da je potrebno da vlada usvaja mjere, čak i skupština. Izjavljuje Ćemalović.