Da li će nestati RS: Zašto je Mektić uporedio Dodika sa svojom babom

RS
Ako opozicija dođe na vlast, RS će nestati nakon pola godine, poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik

”Ovo je posljednja linija odbrane. Ako naša politička opcija ode sa vlasti, Republika Srpska neće trajati duže od šest mjeseci. Sve ćemo izgubiti ako na vlast dođu izdajnici. Zato je ovo delikatan trenutak i zato o tome moram da razgovaram sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom”. Ovo je, nekoliko dana prije odlaska u Moskvu, rekao član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. On je u razgovoru za RTRS i Sputnjik istakao da SNSD čuva RS i Ustav RS-a. Ponovio je da se sa druge političke strane nalaze “kvislinzi”.

PRODAJA MAGLE

- Ja sam 1992. godine bio u opoziciji, ali sam glasao da se formira Vojska RS-a, jer je to tada bilo važno. Ovi sada rade protiv Republike Srpske. Opozicija u RS-u ima patološki odnos prema meni. Sljedeće godine su izbori i narod će reći kome vjeruje. Ako opozicija dođe na vlast, RS će nestati nakon pola godine, kazao je Dodik.

U RS-u sve drži jedna porodica i sad Dodik priča kako će nestati Srpske ako nestane SNSD-a, ističe Dragan Mektić

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH Dragan Mektić smatra, sa druge strane, da RS-a neće biti ukoliko SNSD ostane na vlasti još pola godine. Mektić za Oslobođenje kaže da je SNSD uništio RS kriminalom, korupcijom i prenosom nadležnosti.

- Dodik je prodao sve što je mogao da proda, a sada to prodato želi da vrati. Gdje je platni promet sa Srbijom, gdje su indirektni porezi, gdje je vojska, gdje su zajedničke tablice, gdje je zastava RS-a, gdje je grb RS-a? Ko je to prenio na nivo BiH, Dodik ili moja baba, pita Mektić.

On dodaje da Dodik koristi priču o prenosu nadležnosti kao što je nekada koristio priču o referendumu - da prodaje maglu i da skuplja glasove uoči opštih izbora naredne godine.

- SNSD je Bosni i Hercegovini prodao sve što je imao. A nakon toga je uslijedio porast kriminala i korupcije. U RS-u sve drži jedna porodica i nekoliko njenih bliskih “poslovnih saradnika”. I sad Dodik priča kako će nestati RS-a ako nestane SNSD-a. Prije će se desiti obrnuto. Dovoljno je da još malo vladaju, pa da u potpunosti nestane Republike Srpske, rekao je Mektić.

ISTE PRIČE

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović za Oslobođenje kaže da se Dodik nije “najbolje izrazio”. Borenović smatra da će RS-a nestati za pola godine ukoliko SNSD pobijedi naredne godine na opštim izborima u BiH. Dosadilo je, dodaje on, i Bogu i narodu da sluša iste priče koje plasira Milorad Dodik.

- Ukoliko SNSD pobijedi naredne godine na izborima, RS će biti u velikim problemima. SNSD je najveća opasnost za Republiku Srpsku. Kriminalizovana i korumpirana vlast je uništila RS i jasno je da RS ne može da izdrži još četiri godine njihove vlasti. Sve je opljačkano i sve je svedeno na partijski interes. Svaka druga priča, pa i ta o eventualnom nestanku RS bez SNSD-a, samo je jeftina reklama Milorada Dodika, rekao je Borenović.