Da li će preporuke kriznog štaba biti izvodive u školama USK-a?

pska
Nastava u osnovnim i srednjim školama u USK počinje u ponedjeljak. Krizni štab USK i Kantonalno ministarstvo obrazovanja odlučili su da će se nastava odvijati u školskim klupama, gdje će sat trajati 45 minuta, a učenici stariji od 11 godina i nastavno osoblje će biti u obavezi nositi maske, uz pridržavanje fizičke distance. Koliko će preporuke Kriznog štaba i Instrukcija ministarstva biti provodive u praksi pokušali smo saznati u nekoliko škola....

USK, 03. septembra - Prosvjetni radnici, ali i učenici i njihovi roditelji još jednu školsku godinu dočekuju neizvjesno. Krizni štab USK donio je preporuke, a Kantonalno ministarstvo obrazovanja, danas u toku dana, Instrukciju o organizaciji rada u školama.
Za organizaciju nastave zaduženi su direktori škola. S obzirom na propisane mjere kako nastava treba da izgleda, kažu, u praksi je to skoro nemoguće izvesti na način kako je zamišljeno.

Prema instrukciji  resornog ministarstva nastavni sat će trajati 45 minuta, mali odmor 5, a veliki od 15 do 20 minuta i preporučuje se da ga učenici provode van školskih objekata uz prisustvo nastavnika.

Nastava tjelesnog odgoja će biti realizirana u sali, a kada je to moguće na otvorenom.

Produženi boravak se ne preporučuje, ali ukoliko škola odluči da ga organizira potrebno je da učenici budu u grupama od po 10 đaka uz onemogućavanja njihovog miješanja.

Prijem učenika prvog razreda će biti organiziran u školskim dvorištima, holovima škole ili ako uslovi dozvoljavaju u učionicama sa posebnim vremenskim terminima...