Da li će respiratori o kojima priča država dočekati svoju upotrebu

Respiratori
Afera respiratori - dan peti. PDV uplaćen, Federalna uprava civilne zaštite respiratore preuzela sa aerodroma. Ali još je dalek put do početka njihove upotrebe. A možda - i upitan.

Odstajali su pet dana - dočekali uplatu PDV-a, danas ih je preuzela Federalna uprava civilne zaštite. Respiratori o kojima priča država. Ne jer su najbolji, povoljni, učinkoviti - nego jer se o osamdeset komada medicinske opreme koja je plaćena više od 10 miliona maraka javnog novca, ne zna gotovo ništa.

"Kako sam već navela da će dvije firme, Sono medical koje će izvršiti instalaciju i firma koja će vršiti verifikaciju te opreme, oni će dati konačan sud", kazala je Sanita Alagić, FUCZ.

N1: Šta znači dati konačan sud, jel to znači da mi ne znamo trenutno kakvi su respiratori unutra?
Alagić: "To će reći struka, ja bih to prepustila da to kaže struka."
N1: Kako smo platiti respiratore deset miliona da bi tek onda neko davao konačan sud o njima?
Alagić: "Kompletna oprema, dakle u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, kompletna oprema i sredstva koja smo nabavljali apsolutno svi dobavljači zahtjevali su uplatne avansno. To apsolutno nije sporno."

A oni koji su najavljeni kao konačne sudije - još ni formalno nisu uključeni u proces. Igor Kurjak, direktor kompanije Sono Medical za N1 objasnio je da još nikakav ugovor nije potpisan, te da s ovom nabavkom nisu imali nikakve veze.

"Dogovoreno je, još nije potpisano - pogledat ćemo respiratore, vidjeti jesu li spremni za rad, je li s njima došla i sva potrebna oprema - samo za taj dio smo angažovani. Insistirali smo da verifikacioni laboratorij ocijeni poslije nas, nakon svojih mjerenja, da li je aparat potpuno tehnički ispravan i spreman za rad na pacijentu", kazao je Kurjak.

A onda - još jedan sud. Tek ljekari mogu procjeniti gdje je taj aparat u njihovim ustanovama primjenjiv. A Federalni štab prije svih ovih sudova, donio je odluku koliko respiratora ide gdje.

Web portal Klix.ba objavio je ugovor između Fahrudina Solaka - kupca i Fikreta Hodžića prodavca, u kojem se na dva mjesta navodi da je rok isporuke robe 15.04., te da je prodavac dužan odmah vratiti kupcu avansnu uplatu ukoliko robu do tad ne isporuči a i da kupac ima pravo jednostranog raskida ugovora iz istog razloga - tek petnaest dana od ovog roka, roba je isporučena.

"S obzirom da svi znamo koji su problemi isporuka i problemi sa letovima koji postoje, postoji i član ugovora koji kaže da ćemo sve eventualne sporove rješavati mirnim putem i za to sve imamo dokumentaciju da smo mirnim putem rješavali i prolongirali ovaj rok isporuke upravo zbog procedura koje ste danas imali priliku da vidite", istakla je Alagić.

Konfuzni put pacijenta zamijenio je još konfuzniji put respiratora - jer nakon što su tek poslije pet dana preuzeti s aerodroma, u kompaniju Sono Medical na provjeru još nisu stigli, a i kada budu, poslije toga moraju na verifikaciju a onda i da ljekari odluče gdje će ih primjenjivati. Do tada možda i oslabi djelovanje virusa, pa nam respiratori ostanu kao uspomena, bar ovih osamdeset koji je stiglo, jer među svim informacijama kojih nema - nema ni one kad stiže ostalih dvadeset.