Da li će UNSA oduzeti akademsko zvanje Sebiji Izetbegović?

232323
Senat će zauzeti stav po pitanju stjecanja diploma, pored ostalih, i direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Sebije Izetbegović

Senat Univerziteta u Sarajevu naredne sedmice će raspravljati, između ostalog, o diplomi Sebije Izetbegović. Univerzitet ima mehanizme da oduzme akademsko zvanje koje nije stečeno na zakonit način. Čeka se i Kantonalni sud u Sarajevu da ustanovi da je li Izetbegović krivotvorila podatke.

Senat će zauzeti stav po pitanju stjecanja diploma, pored ostalih, i direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Sebije Izetbegović. Zatražile su to od Senata zvanično i pojedine institucije medicinske grupacije, kaže rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, koji će pred članovima Senata iznijeti zvanična saznanja o tom slučaju.

- Univerzitet u Sarajevu preko svojih organa i tijela ima pravo da diplome koje se stiču na Univerzitetu u Sarajevu, u slučaju da se pojavi nova činjenica koja dovodi u pitanje njihovu validnost, ima zakonsku obavezu da takve dokumente poništi - kaže Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, piše N1.

Provjera diplome

To će biti prilika, poručuje Škrijelj, i da Medicinski fakultet u Sarajevu progovori. Jer su se ranije oglušili na zahtjeve Rektorata za dostavljanje određene dokumentacije u vezi postdiplomskog studija Izetbegovićeve. 

Prije godinu dana i kantonalno tužilaštvo pokrenulo je istragu i počelo sa provjerom diplome direktorice Klinčkog centra. Svjedoci se, kažu, i dalje saslušavaju, i prikuplja dokumentacija.

- Upućeno je i više zamolnica od nadležnih organa Republike Hrvatske za dostavljanje dodatne dokumentacije. Kada se okončaju sve procesne radnje, tužilački tim donijet će konačnu odluku - stoji u saopćenju Tužilaštva KS.

Prethodno su pojedini odgovori dostavljeni iz Zagreba. Iz hrvatskog ministarstva znanosti i obrazovanja kažu – Izetbegović jeste upisala postdiplomski u Zagrebu, ali o ispitima podataka nema. 

Izetbegović je, podsjetimo, tvrdila da je u Zagrebu na postidplomski studiju položila oko 10 ispita, ocjene prepisala, te nastavila studirati u Sarajevu. No, iz Zagreba kažu – u dosjeu Sebije Izetbegović ne postoji dokumentacija o polaganju ispita.

Prepis ocjena

- Imenovana nakon polaganja ispita nije vratila Studentsku referadu niti indeks niti ispitnu dokumentaciju na temelju koje bi joj se upisalo polaganje ispita u evidenciju - stoji u saopćenju inspekcija KS i ministarstva RH.

Čini se, dakle, da prepis ocjena Sebije Izetebgović sa Fakulteta u Zagrebu do sada niko nije vidio. Direktorica Kliničkog centra nije se javljala na telefon. Niti odgovorila na našu poruku. U posljednoj izjavi koju je za N1 dala o ovoj temi poručila je – neka počnu skupljati pare za odštetu.

- Tužilaštvo će provjeriti i sve one rukovodice i uposlenike koji su uzimali moj dosije koji se nalazi na Medicinskom fakultetu i utvrditi šta i ko je uzimao i otuđivao iz istog dokumentaciju. Ja nemam pristup svom dosijeu, a obaveza fakulteta je da ga čuva - kaže Sebija Izetbegović.

Medicinski fakultet u Zagrebu nije mogao potvrditi ni vjerodostojnost indeksa, objavljenog u pojedinim bh. medijima. A kojeg je, navodno, Izetbegović predočila tadašnjem dekanu Nedžadu Mulabegovića, uz molbu da joj omogući polaganje preostalih ispita, te izradu magistarskog rada. Pojedini mediji objavili su i kako se uvidom u matične knjige Medicinskog fakulteta u Sarajevu nije moglo utvrditi ni da je Izetbegović ikada upisala postdiplomski studij. No, 1997. godine odbranila je magistarsku tezu. Kako je to mogla, ukoliko magistarski nikada nije upisala? Odgovor bi uskoro trebale dati nadležne institucije.

 

Foto : N1/Screenshot