Da li ćemo se opet voziti unskom prugom

pruga

Željeznički saobraćaj se već dvije godine ne odvija unskom prugom, a zbog pandemije je prestao saobraćati i Talgo voz na relaciji Bihać – Sarajevo.

Obzirom da nema ni teretnih vozova rezultat je potpuna obustava željezničkog saobraćaja na području USK.

Inicijativu za pokretanje željezničkog saobraćaja u ovom dijelu BiH pokrenuo je Samostalni sindikat željezničkih radnika i to za lokalnu putničku liniju na relaciji Bihać – Bosanska Otoka, a što je podržalo i kantonalno ministarstvo privrede.

Vlada je izdvojila 100 000 KM, ali se mogu planirati i veća sredstva za sufinansiranje što bi imalo veliki značaj ne samo za revitalizaciju ove vrste saobraćaja već i za same radnike.

Uprava željeznica bi morala održati sastanak sa nadležnim resornim ministarstvom kako bi se obezbjedila finansijska i materijala sredstva za realizaciju navedene inicijative.

Nekada je Unska pruga bila glavna poveznica između Jadrana i srednje Europe. Međutim, danas ona više služi kao podsjetnik na neka prošla vremena.

Pruga je osoposobljena za rad, od elektrifikacije do kontaktne mreže i modernizacije, ali definitivno nema nikakvu funkciju ukoliko se ne uspostavi saobraćaj bar i na ovoj relaciji za koju je podnesena inicijativa.

Postavlja se pitanje da li bi vozovi koji bi i saobraćali na ovoj liniji imali dovoljno korisnika kako bi bila bar elementarno isplativa.