Da li Dodik i SNSD gube vlast

Dodik
Mirko Šarović najavio da opozicija u RS preuzima Vladu prije izbora. Od opozicije se može očekivati konstruktivniji pristup, ali treba biti oprezan, smatraju analitičari

 

Gostujući u “Centralnom dnevniku” Senada Hadžifejzovića u petak, predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio: „Era apsolutne vlasti Dodika je na izmaku, uskoro će biti prošlost, sprema se mnogo toga drugačijeg.“

 

U kontekstu čitave priče Šarović je spomenuo i Vučića, ističući kako se „nešto događa“.

 

- Na otkrivanju spomenika Dodik je bio tužan, nije bilo zagrljaja, ljubljenja. Nešto se šuška - istakao je Šarović.

 

On je rekao da dolaze bolji dani za opoziciju u RS i da se može očekivati preuzimanje Vlade u NSRS prije izbora.

 

Klimava većina

Uistinu, kada se pogleda trenutni sastav NSRS, nakon izlaska DNS-a iz koalicije, Vlada predvođena SNSD-om ima krajnje klimavu većinu s 43 zastupnika nasuprot 40 zastupnika opozicije. Dakle, dovoljno je da samo jedan od četiri koaliciona partnera Dodiku okrene leđa i prijeđe u tabor opozicije i u RS će biti formirana nova većina. Stoga, nameće se zaključak da Šarović najavljuje upravo ovakav scenarij.

 

Politički analitičar Adnan Huskić u razgovoru za „Avaz“ ističe da je ovo itekako realna opcija.

 

- Nakon što se načela, ta vječna koalicija SNSD-a i DNS-a se raspala, izlazak DNS sada zaista ozbiljno otvara mogućnost da se može stvoriti neka nova većina u Republici Srpskoj. Iz opozicije su dosta sazreli. Ukoliko dođe do toga, bit će potpuni egzodus svih tih prikačenih kadrova koji su uvijek uz vlast radi ličnog probitka i interesa. Gubitak vlasti obično bude i kraj za te stranke - kaže Huskić.

 

Druge politike

No, ključno pitanje koje se otvara je i da li bi se od promjene vlasti u RS mogle očekivati nove politike i pristup odnosima u Bosni i Hercegovini. Politički analitičar Srećko Latal u razgovoru za „Avaz“ ističe da po ovom pitanju treba biti krajnje oprezan.

 

- To je vrlo teško prognozirati kada mi imamo Draška Stanivukovića, koji koristi istu retoriku kao i Dodik. Vidjeli smo da je Šarović uradio relativno solidan posao dok je bio ministar u prethodnom mandatu na državnom nivou, no kako bi se ponašala ta koalicija, da li bi to bila stabilna vlast ili ne, ja to ne znam - upozorava Latal.

 

Huskić pak smatra da se u pristupu političkim odnosima u BiH opozicija u RS ponašala daleko konstruktivnije od SNSD-a.

 

- Dodik je vrlo destruktivan političar, a to se, čini se, i u srpskom društvu, pa i od rukovodstva Srbije, sve više počinje gledati kao ozbiljan problem. U opoziciji su spremni da rade puno konstruktivnije, jer misle da je i interes Republici Srpskoj i srpskom narodu da BiH funkcionira - smatra Huskić.

 

Utjecaj Vučića

Odavno se špekulira, a Šarović je i sam to djelimično nagovijestio, da skidanje SNSD-a s vlasti ima i prešutnu podršku Aleksandra Vučića. Huskić smatra da ove teorije itekako imaju utemeljenja.

 

- Kada je SNS bio pred preuzimanjem vlasti, Dodik je jasno podržavao Borisa Tadića i čak je izjavio kako se radi o „političkim pobačajima“ govoreći o Nikoliću i Vučiću. Naravno, kada su se stvari promijenile, odnosno kada su oni preuzeli vlast u Srbiji, bio je jedan period rezerviranih odnosa. Ne treba zanemariti činjenicu da je Stanivuković bio na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji. Mogao je da ne bude tu, on je samo gradonačelnik, ali bio je tu, oni su ga pozvali i mislim da je to jasna poruka od Vučića - napominje Huskić.