Da li je 1100 KM mjesečno po štićeniku, pozadina afere Zavoda u Pazariću?

Cazin.net saznaje da će početkom naredne sedmice biti zakazana Skupština Sindikata uposlenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću. U skladu sa zakonskim odrednicama, neophodan je protok od 7 dana, od momenta zakazivanja do momenta održavanja sjednice Skupštine sindikata.

Kako navodi izvor poznat redakciji Cazin.net-a, cijela priča u posljednjih nekoliko dana utemeljena je od prije nekoliko mjeseci ali smijer za javnost je trebao biti iz drugog ugla. Tačnije, direktor ove ustanove Redžep Salić je istupio po principu „ko prvi napravi potez i pošalje poruku u javnost, njegova se pamti“.

Izvor dodaje da problem tinja od momenta kada se prije par mjeseci željela izvršiti promjena sistematizacije radnih mjesta u ovoj ustanovi za što su u skladu sa procedurama i pravnim aktima morali biti uključeni svi relevantni subjekti što direktoru iz nekog razloga nije odgovaralo. Ovaj problem, smatrali su da je moguće riješiti bez uplitanja javnosti i nisu željeli stavljati pod sumnju te javnosti direktorov dignitet.

Ono što do sada javno niko ne smije potvrditi niti može dokazati jesu špekulacije da je nečija namjera kriminalizirati i obezvrijediti sve što se tiče ovog Zavoda zbog daljnjih planova. Špekulira se kako je motiv stvaranje uslova za ubiranje novca za štićenike koji mogu biti stacionirani u privatnim kućama a ne u Zavodu te da je više nego primamljiv iznos od 1100 KM državnog novca na mjesečnom nivou po jednom štićeniku, kojeg bi zainteresirane porodice primile u svoj dom.

Pojedini radnici koji interno izražavaju negodovanje zbog novonastale situacije kažu da je ovo vještački izrežiran i vođen skandal. I ranije je Parlament FBiH usvajao Izvještaje Zavoda bez ikakvih skandaloznih istupa u javnosti. Također interno, pominju se primjeri u kojima je od prije nekoliko mjeseci direktor Salić nudio promaknuća određenim pojedincima zarad nekih ciljeva.

Ono što najviše boli dugogodišnje radnike, navodi izvor, stručnost najodgovornijih za vođenje procesa liječenja i nadzora u ovoj ustanovi nikada nije bila upitna, te da kontra tvrdnje nemaju utemeljenje po tom osnovu. Mnogo je iskusnih kadrova koji su u najtežim ratnim danima prihvatili brigu o štićenicima, kada to nije niko niti je mogao, niti je želio i ova situacija upravo najviše emotivno pogađa takve kadrove.

U cijeloj priči nejasna je politička pozadina hajke, obzirom da se direktor postavlja u ulogu „sam protiv svih“ te da direktno udara na dignitet resornog ministra, legalnih i legitimnih upravljačkih struktura koje u pojedinim izjavama nipodaštava.

Ono što je definitivno, svim ovim istupima napravljena je šteta štićenicima i Zavodu uopšte obzirom da svaki medijski sadržaj o ovoj temi proizvodi moguće „okretanje leđa“ od strane donatora.

U svakom slučaju, definitivno je da svi zastupaju stav kako je neophodno izvršiti sve istrage i procesuiranja mogućih kriminalnih radnji.