Da li je Dodik svojim ludostima "pokopao" Čovića? Draganu su sada preostale samo dvije opcije: Jedna od njih mogla bi stvoriti novu veliku krizu

Foto: Facebook
Sad Dragan može samo da prihvati poraz koji mu slijedi 2022. ili da krene u spriječavanje izbora, kaže Reuf Bajrović..

Reuf Bajrović,  potpredsjednik Američko-europske alijanse, na svom je Twitter profilu komentarisao situaciju oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Prema Bajrovićevom mišljenju, potezi koje u posljednje vrijeme provodi član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, mnogo su naštetili lideru HDZ-a, Draganu Čoviću. Bajrović smatra kako je "Dodik poludio" u historijskom trenutku za Dragana Čovića.

 2021. je bila loša za Čovića. Njegov zli brat blizanac Dodik je poludio u trenutku historijske prilike da Dragan dobije Izborni zakon koji bi garantovao vječnu supremaciju HDZ-a, rekao je Bajrović. - Sad Dragan može samo da prihvati poraz koji mu slijedi 2022. ili da krene u spriječavanje izbora, zaključio je on.

Ukoliko se Bajrovićeve teze pokažu kao tačnim, odnosno ukoliko su Čoviću zaista preostale samo gore navedene opcije, onda je za očekivati kako bi lider HDZ-a BiH mogao krenuti u blokadu izbora.

To i nije nešto što bh. javnost već nije čula od Čovića, s obzirom da je u proteklom periodu nekoliko puta naglasio da izbori u ovakvom formatu, sljedeće godine, neće biti mogući.

U slučaju neodržavanja izbora, sasvim sigurno je da bi Bosna i Hercegovina mogla ući u još jednu veliku krizu, nakon ove koja se tiče Inzkovog nametanja Zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, koja je još uvijek aktuelna i pitanje je kako i na koji način će se okončati.