Da li ste danas u Sanskom Mostu prihvatili zagrljaj od neznanca?

Danas je u Sanskom Mostu održan zanimljiv eksperiment. U okviru projekta re:Generacija, mladi aktivisti iz Sanskog Mosta su na gradskim ulicama dijelili besplatne zagrljaje.

Zagrljaje su nudili pod imenima različitih etničkih skupina kako bi ustanovili da li u kojoj mjeri njihovi sugrađani imaju predrasude i da li su spremni prihvatiti zagrljaj od pripadnika bilo koje etničke grupe. Organizator ovog projekta bio je mladi Ambasador pomirenja re:Generacije, Issa Ičanović.

Projekat USAID-a simboličnog naziva re:Generacija, koji implementira Međunarodni republikanski institut u BiH i udruženje Magacin Kabare, ima za cilj da educira i motivira mlade širom zemlje da zagovaraju pomirenje i suživot svih naroda, naročito među mlađim generacijama.

Mladi Ambasadori pomirenja iz deset bh. gradova, koji su u prvom dijelu projekta pokazali najviše afiniteta za osmišljavanje i sprovođenje društveno odgovornih aktivnosti, dobili su zadatke da osmisle događaje kroz koje će utjecati na podizanje svijesti o pomirenju u svojim sredinama, ali i izvan njih.

Osim ovog događaja u Sanskom Mostu, prethodnih dana su održane slične aktivacije u Prijedoru i Drvaru. Dok je u Prijedoru oko 40 građana na glavnom trgu pjevalo čuveni hit grupe EKV „Ovo je zemlja za nas“, u Drvaru je juče održana stand up predstava koja na humorističan način kritikuje vladajuće predrasude i stereotipne modele ponašanja.

Svi ovi umjetnički performansi imaju zajednički društveno odgovorni zadatak, a to je podizanje svijesti o suživotu, pomirenju i prijateljstvu među svim etničkim grupama u BiH, a posebno među mladim generacijama. Slične aktivnosti će u narednom periodu biti organizovane i u drugim gradovima.

 

(Izvor: USN)