Da li su udžbenici u Federaciji postali luksuz?

.

Nastavnici u školama u KS biraju udžbenike za svaku školsku godinu, u RS-u udžbenici isti 19 godina

Početak školske 2021/2022. godine ponovo je učenike i roditelje suočio s problemom nabavke udžbenika. U Federaciji BiH postoji veliki broj odobrenih udžbenika za svaki predmet pojedinačno. Tako je ostavljena mogućnost svakoj školi i svakom nastavniku da bira udžbenik svake školske godine. Roditelji iz Kantona Sarajevo uporno upozoravaju na višegodišnji problem.

„Vijeće roditelja KS u više navrata je uputilo incijativu na sastancima u  resornom Ministarstvu da se počne primjenjivati Zakon o udžbenicima koji donosi, između ostalog –  jedan predmet jedan udžbenik – a da se pritom  formira i cijena udžbenika. Roditelji očekuju da će se Zakon u skorije vrijeme početi primjenjivati,  jer svi rokovi koji su se spominjali su već prošli. Najbolje rješenje je  da se što prije  počne primjenjivati Zakon o udžbenicima  i završi Kurikulum KS, za čiju izradu je rok bio novembar 2020. godine. Pandemija Covid-a  19 jeste usporila sve procese, ali već polovinom ove godine mogla se završiti izrada Kurikuluma KS“, ističe Elma Dizdarević, potpredsjednica Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

Dizdarević objašnjava da neprovođenje zakona omogućava dugogodišnju praksu da osnovne i srednje škole od razrednih ili predmetnih nastavnika dobijaju spisak udžbenika koje će koristiti.

„U nekim školama iz istog predmeta, u istom razredu, samo u različitim odjeljenjima i drugim nastavnikom, imamo dva različita udžbenika koji se koriste. Nastavnici sami prema svom izboru odlučuju o udžbeniku, a škole odobravaju“, dodaje Dizdarević.

Vijeće roditelja insistira na što hitnijem usvajanju novog Zakona o udžbenicima jer se stari usvojen prije više od tri godine nikada nije počeo primjenjivati, te da se izradi Kurikulum ili da na nivou aktiva nastavnika za određene predmete  bude usvojeno – jedan udžbenik za jedan predmet. 

„Roditelji bi lakše mogli opremiti djecu za pohađanje nastave i troškovi bi se smanjili ako znamo da Zakon o udžbenicima  traje četiri godine a to su četiri generacije učenika. Naravno, ovdje ćemo dodati da ako je osnovno  obrazovanje obavezno i besplatno, zašto i udžbenici ne bi bili besplatni“, kaže Dizdarević.

Iz Ministarstva odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo za naš portal odgovaraju da će riješiti višegodišnji problem, ali ne i kad.

„U okviru kurikularne reforme u KS Ministarstvo će u saradnji sa Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja utvrditi spisak udžbenika i standardizovati, tj. ujednačiti udžbeničku politiku. To su dva paralelna procesa.“, za naš portal ističe Naida Hota Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja KS.

Školske udžbenike za osnovnu i srednje škole i druga nastavna sredstva u Republici Srpskoj izdaje Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, nakon sprovedene konkursne procedure izbora rukopisa udžbenika i pribavljanja odobrenja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Izuzetak predstavljaju jedino školski udžbenici i druga nastavna sredstva koja služe za potrebe nastave iz vjeronauke te iste može izdavati i nadležni organ crkve, odnosno vjerske zajednice.

Zakonom o izdavačkoj djelatnosti određen predviđeno je da se prvo donese Plan udžbenika, što radi ministar, zatim Zavod pribavlja rukopise i ocjene recenzenata. Nakon ovog postupka odobrenje za upotrebu daje ministar, što je posljednji korak pred štampanje udžbenika.

Praksa u Republici Srpskoj

Učenici u Republici Srpskoj koriste udžbenike koji se nalaze na Katalogu udžbenika za osnovnu školu za određenu školsku godinu, koji donosi ministar prosvjete i kulture, i sve škole izvode nastavu i koriste udžbenike sa navedenog kataloga.

„Dakle, udžbenici su isti u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj. Izuzetak su jedino škole koje imaju nacionalnu grupu predmeta. Udžbenik se koristi dok postoji odobrenje Ministarstva, tj. dok se ne odobri novi udžbenik koji će zamijeniti postojeći, što se može desiti usljed promjene nastavnog plana i programa, zastarjelosti sadržaja udžbenika ili nekih drugih značajnijih promjena. Npr. mi u Zavodu smo u 2021. godini štampali 18. i 19. izdanja određenih udžbenika što znači da su ti udžbenici u upotrebi od 2002. i 2003. godine“ kazali su za Ženski marš iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Primjera radi određene knjige koje sam ja koristio u osnovnoj školi, a sada sam student pete godine master studija, može koristiti i moj brat koji je deveti razred, ili sestra koja pohađa drugi razred. U Kantonu Sarajevo, to je nezamisliv scenario. 

Za opremanje djece za školu, potrebno je jako puno novaca, upozoravaju roditelji. Pored udžbenika i sveski, tu  je oprema za tjelesni i zdravstveni odgoj, ruksak i naravno odjeća i obuća.

„Zašto moramo izlagati roditelje i učenike svake godine istom stresu i brizi, pita se Dizdarević, te pojašnjava:

“ Roditelji koji su imali  dijete u starijem razredu kupili su nove knjige računajući da će im poslužiti i za mlađe dijete. Već prvih dana nastave dobijaju informaciju da je došlo do promjene udžbenika i naravno da pored udžbenika treba dokupiti radnu svesku ili neko drugo nastavno pomagalo. Trošak se ponovo povećava i umjesto da uštede, dešava se da kupuju udžbenik i još dodatni materijal.“

Stoga i ne čudi prodaja korištenih udžbenika na internet platformama namijenjenim za prodaju/kupovinu, po niskim cijenama. Jer, šta učiniti sa naslijeđenim udžbenicima koji mlađem bratu ili sestri ne odgovarajum i kojim novcem ispočetka opremiti djecu za novu školsku godinu? Pored problema novca koji se izdvaja za nabavku udžbenika i dodatne opreme, roditelji upozoravaju i na težinu đačke torbe, koja uveliko ugrožava zdravlje djece. Za svaki predmet u ruksaku su potrebni udžbenik, sveska i radna sveska. Dodajmo tome pernicu, opremu za tjelesno, dobićemo veliko opterećenje na leđa u razvoju. Na ovaj problem ukazivano je ranijih godina, no pao je u treći plan zbog problema nabavke udžbenika i pojave pandemije, koja je svakako izazov za sve učesnike u nastavnom procesu.

Problemi se gomilaju, rješenjima još ne svjedočimo. Izlažući djecu višestrukom stresu još od prvih đačkih dana, vrlo vjerovatno utiremo put za odlazak mladih naraštaja iz Bosne i Hercegovine.