Dan civilnih žrtava Mostara: Sugrađani se okupili na mjestu zločina 31 godinu poslije

.
Članovi porodica, prijatelji, te predstavnici političkog i vjerskog života Grada Mostara obilježili su 31. godišnjicu strašnog zločina nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su počinili pripadnici bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) potpomognuti zločincima iz Mostara.

 

 

 

 

 

 

"Već 31 godinu čekamo da Tužiteljstvo i Sud Bosne i Hercegovine procesuiraju odgovorne za ovaj zločin. Pouzdano znamo da je dvanaest osumnjičenih umrlo, umiru i svjedoci te stoga koristim ovu priliku da još jednom pozovem institucije da pred lice pravde izvedu odgovorne za zločin na Uborku i Sutini. Prvi zločini u Mostaru dogodili su se upravo na Uborku i Sutini. U Sutini je otkrivena i ekshumirana prva masovna grobnica u Bosni i Hercegovini", naveo je Hasić.

Mučki je ubijeno 114 civila, čija su tijela potom bačena u masovnu grobnicu, prvu otkrivenu u Bosni i Hercegovini tokom agresije.

Predsjednik Udruženja porodica ubijenih žrtava na Uborku i Sutini, Adnin Hasić, poručio je kako su na ovim mjestima prije 31 godinu ubijeni Mostarci, nedužni civili, Hrvati i Bošnjaci.

Strategijom za rad na predmetima ratnih zločina planirano je da se predmet zločina na Uborku i Sutini završi. Svi predmeti obuhvaćeni strategijom moraju biti započeti ili završeni do kraja tekuće godine.

 

Vremena je malo preostalo za izvođenje zločinaca pred lice pravde. Nadam se da će Tužiteljstvo poduzeti sve neophodne mjere i uspjeti dovesti do kraja procesuiranje odgovornih", rekao je.

U Udruženju porodica ne skrivaju zadovoljstvo zbog odluke lokalne vlasti u Mostaru da 13. juni bude Dan civilnih žrtava rata Grada Mostara.

"Ovo je dan sjećanja na građane Mostara koji su kao civili ubijeni u Mostaru tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Civilne žrtve kojih je preko 860 zaslužuju jedinstveno spomen obilježje u Mostaru i to je projekat na kojem zajedno sa gradskom administracijom i drugim institucijama trebamo iznaći adekvatnu lokaciju, i sve što je neophodno kako bi osigurali trajno i dostojanstvo sjećanje na nevine žrtve", zaključio je Hasić.

 

Foto:Arhiv