Velika Britanija: Dan nezavisnosti BiH obilježen u Bosanskoj kući u Birgminghamu

“Živi nam vječno Bosno i Hercegovino!“ , poručili su učenici bosanskohercegovačke dopunske škole Birmingham.

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine se smatra jednim od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH koji se obilježava još od 1992.godine. Naime, 29.februara i 1.marta 1992.godine, u Bosni i Hercegovini , održan je referendum o nezavisnosti BiH od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

Iako kilometrima udaljeni od svoje matične zemlje, građani BiH koji žive i rade u Velikoj Britaniji okupili su se u Bosanskoj Kući u Birminghamu da proslave ovaj značajan datum za našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Prostorije Bosanske kuće su u jutarnjim satima bile ispunjene pjesmom, radošću, žuto plavim bojama te porukama o nezavisnosti drage matične zemlje.

Program je započet kako to obično biva uz intoniranje himni BiH i Velike Britanije. No, ovaj put prijatno nas je iznenadila jedna od učenica, jedanaestogodišnja Emina Bolić, koja je  bosanskohercegovačku himnu uspješno odsvirala na svojoj flauti. U divnim odsviranim melodijama uživali su svi prisutni.

Poslije intoniranja himne, nastavilo se sa programom. „Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. Dan nezavisnosti BiH, građani u Velikoj Britaniji obilježavaju s radošću, sa sviješću o važnosti hiljadugodišnje bosanskohercegovačke kulture, historije i tradicije, s osjećajem da trebaju više raditi za politički, ekonomski, akademski i kulturni razvoj i bolju budućnost BiH. Okupljanje u Bosanskoj kući da obilježimo  Dan nezavisnosti  predstavlja izraz nade i povjerenja u plodove koje nezavisnost nosi“, izjavila je naša dugogodišnja učiteljica Azra Bašić.

Prisutni su imali priliku pogledati i dokumentarni film o referendumu za nezavisnosti BiH, na osnovu kojeg su učenici odigrali kviz znanja koji je su pripremili naši učitelji Eldina i Emir Bolić. Na ovaj način, učenici su timskim radom dokazali da se i putem kviza i igre može dosta naučiti o Bosni i Hercegovini. Nedugo zatim, nastavilo se sa programom  kroz recitacije i pjesme, kojim su naše mlade generacije uputile prisutnima čestitke povodom Dana nezavisnosti naše domovine. Učenici su još jednom pokazali da rad sa učiteljima i volonterima nije beznačajan te da doprinosi očuvanju i promovisanju kulturnog identiteta i maternjeg jezika. Sa bogatim aplauzima nagrađeni su i članovi grupe „Mladost Bosne“ u folklornom izvođenju pod kreativnim okom naše drage učiteljice Fahire Hasedžić.

„Zadovoljstvo mi je izraziti najbolje želje i čestitke povodom obilježavanja Dan nezavisnosti BiH . Folklorna grupa “ Mladost Bosne” najbolje to radi svojim predanim izvedbama. Ove godine bogatiji smo za još jednu generaciju članova , koju sačinjavaju naši najmlađi od  5 – 7 godina. Izuzetno sam ponosna biti njihov folklorni instruktor, te današnjim prvim nastupom probili smo led. Planiramo mnogo toga, ali najvažnije u svemu jeste da se zabave i pokažu kako se kultura ne treba i ne može lahko zaboraviti.“, rekla je gospođa Hasedžić.

Nakon programa, nastavilo se sa druženjem uz pizze kojima su učenici nagrađeni za svoj trud.

Svima Vama koji Bosnu i Hercegovinu nosite u srcu , čestitamo Prvi mart, Dan nezavisnosti BiH.