Dan nezavisnosti BiH u Zenici obilježen uz poruke da se mladi moraju boriti za državu

Polaganjem cvijeća i prisjećanjem na zasluge onih koji su svoje živote položili u temelje države Bosne i Hercegovine u Zenici je obilježen Dan nezavisnosti BiH.

Više od stotinu građana Zenice okupilo se danas na spomen-obilježju Papirna i Kameni spavač gdje su položili cvijeće, ali i održali kratak historijski čas o važnosti i značaju 1. marta za sve građane Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Udruženja porodica šehida i žrtava rata Zenica Nihada Husejnagić je kazala da su građani BiH prije 27 godina rekli šta žele, a da su to platili s hiljadu života samo u Zenici i više hiljada u cijeloj BiH.

"Ovih 925 pripadnika Armije BiH su pokazali herojstvo i odlučnost da sačuvaju zemlju. Žrtve koje smo podnijeli obavezuju nas na poštovanje i obilježavanje. Sve je manje građana, predstavnika kantonalne i gradske vlasti na ovakvim obilježavanjima, žure ka zaboravu, ali mi nikada nećemo zaboraviti", izjavila je Husejnagić.

S obzirom da se mnogima žurilo s današnjeg događaja, moderatorica, koju su pitali zbog čega se cvijeće polaže na spomen-obilježje na kraju programa je poručila:

"Naši poginuli borci, heroji države i oni zbog kojih smo danas tu, nisu odvojili jedan minut, pet, deset ili 30 minuta za nas već svoju mladost, cijeli život, da bi mi danas bili tu."

Predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" Alija Redžić je kazao da je velikosrpska politika imala svoj plan kojeg nije realizirala.

"Pokušali su, ali nisu u tome uspjeli i 27 godina postojino kao država. Nije onakva kakvu smo željeli, ali postoji i postojaće hiljadama godina. Mlađi naraštaji moraju nastaviti borbu za našu Bosnu i Hercegovinu", poručio je Redžić.

Građani Zenice smatraju da je ovo najznačajniji praznik u novijoj bh. historiji, a polaganjem cvijeća završen je program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Zenici, kako prenosi klix.ba.

Izvor: