Dan nezavisnosti u medresi "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu obilježen šarolikim programom

Nnn

Medresa "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu već dugi niz godina njeguje praksu obilježavanja 21. februara, Dana maternjeg jezika i 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na poseban način. Vrijedni nastavnici sa nadarenim i aktivnim učenicima pripreme izuzetno zanimljiv program, a njihova publika budu učenici osnovnih škola sa cijelog Unsko-sanskog kantona po izboru njihovih nastavnika vjeronauke.

"Ponosni smo što svake godine naši učenici pokažu zavidan nivo vještina i sposobnosti koje dolaze do izražaja kroz njihove vannastavne aktivnosti. Drago nam je da i na ovakav način medresu otvaramo i činimo je dostupnom i na usluzi širem građanstvu. Učenici osnovnih škola i njihovi nastavnici vjeronauke nas svake godine posjete i prisustvuju obilježavanju Dana maternjeg jezika i Dana nezavisnosti u našoj školi, a potom obiđu medresu i sa našim učenicima se druže i provedu neko vrijeme u ugodnom druženju. Želja nam je da medresa bude uvijek dostupna našoj djeci da stječu svoje znanje, ali isto tako da ove važne datume adekvatno obilježimo i govorimo o njihovom značaju, te da potaknemo mlađe generacije da nikada ne zanemare svoj jezik i svoje domoljublje." - istakla je prof. Izeta Veladžić, pomoćnik direktora za nastavu i profesorica bosanskog jezika, književnosti i historije u medresi "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu.

Ema Osmanagić, Harun Nuhić i Hasan Jusić su igrali glavne uloge predstave pod nazivom "Gospođa ministarka", koja predstavlja adaptaciju istoimene drame Branislava Nušića prilagođenu aktuelnom trenutku i podneblju Bosanske Krajine. Oni su se veoma ozbiljno pripremali za ovu predstavu, a njihov trud je prepoznala publika i uživala u predstavi i načinu izvedbe.

"Želja nam je da našu školu predstavimo kao mjesto gdje se afirmišu razni afiniteti naših učenika i gdje se otvoreno govori  o svim našim izazovima i na najljepši način prikazuje domoljublje, privrženost domovini Bosni i Hercegovini, bosanskom jeziku i na kraju bosanskom čovjeku, što svakako postaje i misija svakog svršenika medrese." - zajednička je poruka glavnih Eme, Haruna i Hasana.

Svake godine se odazove veliki broj učenika i nastavnika vjeronauke iz skoro svih osnovnih škola Unsko-sanskog kantona i provedu lijep dan sa nastavnim osobljem i učenicima medrese. Posebno emotivno ovu posjetu doživljavaju vjeroučitelji, koji su ujedno i svršenici medrese i svaki dolazak u medresu je u stvari povratak u one nezaboravne dane provedene u medresi.

 

"Čast mi je da sam danas zajedno sa svojim učenicima posjetila medresu, jer sam i sama završila ovu školu. Zahvalna sam nastavnicima i učenicima koji nas svake godine ugoste i prirede odličan program. Želja mi je da što veći broj mojih učenika pohađa medresu i da i oni kao što sam i ja budu sretni i zadovoljni svojim izborom i na najljepši način evociraju uspomene na prelijepe dane provedene pod krovom ove zgrade." - istakla je prof. Edina Nahić, profesorica vjeronauke iz Bihaća.

 

Nakon predstave domaćini su organizirali online kviz za sve prisutne i onima koji su raspolagali sa najviše informacija o Danu nezavisnosti dobili su prigodne nagrade koje im je pripremio domaćin.

Ovaj hvale vrijedan poduhvat uprave, nastavnika i učenika medrese sa jedne strane, te nastavnika vjeronauke i njihovih učenika sa druge strane proizvedu mnogo pozitivnih emocija, prirede lijepe trenutke i osnaže kod mladih ljudi ključne odrednice njihovog identiteta - ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini i privrženost svome bosanskom jeziku.