20. februar, Dan općine Bužim: Najveći broj blizanaca i bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Svaka općina ima datume koji predstavljaju prelomne tačke u historiji koje su odredile njenu daljnju sudbinu. Za općinu Bužim je jedan od tih datuma 20. februar.

Toga dana, prije 24 godine, Bužim u srcu Krajine, na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, na razmeđu s Republikom Hrvatskom, je dobio ponovni status općinske uprave. 

Najmlađa je bosanskohercegovačka općina utemeljena 1995. godine, a prije rata bila je dijelom teritorije općine Bosanska Krupa. Možda je mnogima nepoznata činjenica da je Bužim davno bio općina, a taj status mu je nekoliko puta oduziman i vraćan. Bužim je u prošlom stoljeću tri puta stjecao status općine izgubivši ga posljednji put 1959. godine. Općina je to s najvećim brojem blizanaca u BiH, ali i nadaleko poznata po svom bogatom kulturno-historijskom naslijeđu koje još uvijek nije dovoljno iskorišteno.

Dana 20. februara 1995. godine ratno predsjedništvo donijelo je uredbu sa zakonskom snagom o osnivanju općine Bužim, a na taj datum Bužimljani svečano proslavljaju rođendan svoje općine. Tako će danas sa početkom u 13:00 sati u velikoj sali Centra za kulturu, sport i informisanje u Bužimu biti održana svečana akademija.

Portal Cazin.NET ovom prilikom svim Bužimljankama i Bužimljanima želi sretan Dan općine.