Dan polja strnih žitarica u V. Kladuši: Usjevi kvalitetni, očekuju se dobri prinosi

asd
Žitarice su najvažnije ratarske kulture u poljoprivrednoj proizvodnji u svijetu

U velikokladuškom naselju Zagrad, na parceli Alena Delića u utorak, 08. juna upriličena je manifestacija „Dan polja strnih žitarica“. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koju svake godine organizira Poljoprivredni zavod Unsko – sanskog kantona u saradnji sa nekoliko sjemenskih kuća. Ovog puta u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtlarstvo Novi Sad (Srbija), BC Institutom za oplemenjivanje i proizvodnju bilja Zagreb, Institutom za kukuruz i strna žita Zemun Polje (Srbija), Poljoprivrednim institutom Osijek (Republika Hrvatska) i Galenika fitofarmacijom (Srbija).

U ovom ogledu strnih žita, koji ima za cilj da ispita koje sorte su najbolje za određenu lokaciju, korišteno je 36 sorti spomenutih sjemenskih kuća.

Na parceli od 12 dunuma zasijane su 24 sorte pšenice, 14 sorti ozimog ječma i dvije sorte tritikala. Ratar Alen Delić zadovoljan je stanjem strnih žitarica na svojim njivama. „Sjetva je obavljena krajem oktobra prošle godine, po svim preporukama, žito je dobro ove godine te očekujemo i dobre prinose“  – kaže Delić, te dodaje da se već polako vrše pripreme za žetvu ječma…

Žitarice su najvažnije ratarske kulture u poljoprivrednoj proizvodnji u svijetu. To dobro znaju u BC Institutu za ratarstvo Zagreb koji ima široku paletu sjemena u ratarstvu. Na plantaži Delić posijali su ječam, tritikale i šest sorti pšenice.

„Ogled strnih žita je zaista reprezentativan, sorte su mogle da ispolje najbolje što mogu, ali će konačno vaganje pokazati kakvi će biti prinosi“ ističe Siniša Srdić, promoter BC Instituta Zagreb za BiH, dodajući da je na ovoj parceli odrađen kvalitetan posao…

Uz obilazak oglednog polja sa pojašnjenjima prisutnog sortimenta žitarica ukazano je na značaj manifestacije za razvoj agrarnog sektora Kantona naročito u proizvodnji strnih žitarica.

Image
gre