Danas bi trebao biti izabran gradonačelnik: Može li ’Koalicija’ do 18 ruku za dr. Guzina

mo
oš jedan pokušaj da se probosanskohercegovačke opcije nađu za istim stolom uoči nastavka konstituirajuće sjednice

Mostar će danas, skoro je sigurno, dobiti gradonačelnika. Vijećnici su to u srijedu obećali građanima, a u nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, koja je zakazana za danas s početkom u 15.30 sati, politički subjekti koji participiraju u zakonodavnoj vlasti više nemaju izgovor da u preostala dva kruga ne izaberu gradonačelnika.

Silna prepucavanja

Pogotovo nakon silnih prepucavanja unutar „Bh. bloka“, odnosno, između SDP-a i Naše stranke i obračuna na društvenim mrežama među njihovim članovima, moguće je da pobjedu odnese dr. Mario Kordić, kandidat HDZ-a.

On je s dva glasa više bio uvjerljiviji od svog kolege ljekara, dr. Zlatka Guzina, kandidata „Koalicije za Mostar“, koji je u prvom krugu dobio 12 glasova. Iako u „Koaliciji“ smatraju da nije još sve izgubljeno, pokušavajući posljednji put, pred samu sjednicu, za isti sto okupiti sve probosanskohercegovačke opcije, ipak, sudeći prema odgovoru iz SDP-a, teško da će to biti moguće.

Iz „Koalicije“ su, naime, jučer uputili poziv lokalnim organizacijama SDP-a, Naše stranke i Prve mostarske partije (PMP) s ciljem stvaranja šire programske koalicije i definiranja sporazuma za  formiranje vlasti u Mostaru. Praktično, cilj „Koalicije“ je osigurati 18 ruku za podršku dr. Guzinu u trećem krugu, budući da u tom dijelu procesa izbora gradonačelnika nije potrebna dvotrećinska većina, odnosno 24 glasa.

Iz SDP-a su nizom zahtjeva uvjetovali svoje prisustvo sastanku i podršku te, između ostalog, traže da “im se jave kada sakupe 15 potpisa podrške svom kandidatu“, ali i da četiri vijećnika (Anel Kljako, Adil Šuta, Salem Marić, Haris Nazdrajić) čija su se imena spominjala pri izbornim malverzacijama vrate mandate.

Zanimljivo je da su u SDP-u jučer „vijećali“ hoće li, uopće, prisustvovati nastavku sjednice, o čemu će, pak, odluku donijeti danas. Njihovi, partneri iz Naše stranke, prema neslužbenim najavama, odazvat će se pozivu „Koalicije“, kao i čelnici PMP-a. To je u izjavi za „Avaz“ potvrdio predsjednik PMP-a Semir Drljević Lovac.

- Mislim da se radi o igrokazu, a PMP će sigurno svoju odluku donijeti u najboljem interesu građana Mostara. Ne, Bošnjaka, Hrvata, Srba ili ostalih, već građana - rekao nam je Drljević.

Upitna podrška

''Koalicija'' bi sa svojih 11 vijećnika te tri SDP-a, dva PMP-a i dva Naše stranke mogla imati 18 ruku za izbor dr. Guzina. No, uz SDP-ove vijećnike, definitivno, upitna je podrška vijećnice Boške Ćavar, koja je svoj glas bila spremna dati samo svojoj stranačkoj kolegici Irmi Baraliji, koja je ispala iz utrke, dok je u odnosu na druge kandidate izražavala suzdržanost.

Omjer snaga

U slučaju da omjer snaga bude 17:17, u trećem krugu bi prošao dr. Kordić, kao mlađi kandidat, kako je to propisano Statutom Grada. On je u oba glasanja, i u javnom, koje je, praktično, poništio visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), imao 14 glasova. To je sigurnih 13 od stranačkih vijećnika te jedan od dr. Velibora Milivojevića s liste „Ostajte ovdje“ (SNSD-SDS). Također, njemu bi podršku mogla dati tri vijećnika HRS-a.