Danas je održana redovna sjednica Vlade USK

Jjj

U Bihaću je danas zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Između ostalog, članovi Vlade prihvatili su Informaciju o pokretanju postupka eksproprijacije nekretnine potrebne za izgradnju Policijske stanice Bosanski Petrovac i Odsjeka za administraciju Bosanski Petrovac.  
 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona je u projektima za 2021. godinu planiralo i projekat izgradnje zgrade Policijske stanice Bosanski Petrovac i Odsjeka za administraciju Bosanski Petrovac a današnjim zaključkom Vlade USK  Ministarstvo je zaduženo za poduzimanje i realizaciju potrebnih mjera i radnji u cilju ulaska u posjed na parcelu potrebnu za izgradnju objekta za potrebe obavljanja policijskih poslova i poslova administracije u Općini Bosanski Petrovac.

Procjena vrijednost  zemljišta za izgradnju objekta PU Bosanski Petrovac je oko 43 000 KM i nakon što tu proceduru završimo, idemo sa projektnom dokumentacijom , a  već iduće godine očekujemo da ćemo imati planirana sredstva za izgradnju tog objekta.  Procjena je da će u novom objektu biti potrebno oko 400m2 korisnog prostora što za policijske službenike što za odsjek za administraciju i procijenjeno je da će za gradnju biti potreban iznos od pola miliona KM, kaže  ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Na prijedlog Sulejmana Kulenovića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva usvojen je  program utroška sredstava Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2021. godinu u sektoru vodoprivrede - grantovi od vodnih naknada.  Prihodi od vodnih naknada koriste se za sufinansiranje izgradnje i održavanja vodnih objekata, kao i ostalih aktivnosti vezanih za poslove upravljanja vodama.Korisnici većeg dijela raspoloživih sredstava su gradovi/općine Unsko-sanskog kantona te su sredstva raspoređena na  projekte upravljanja vodama koji su predloženi od strane lokalnih zajednica kao prioritetni.

Kako je Skupština Kantona usvojila Budžet za ovu godinu, mi smo na jednoj od prethodnih sjednica Vlade usvojili Odluku o utrošku sredstava za poticaje u poljoprivredi u iznosu od 4 miliona i 900 hiljada KM. Danas  smo usvojili Odluku o utrošku sredstava od vodnih naknada u iznosu od  706 000 KM. To su namjenska sredstva i preko gradova i opština će se realizovati,  projekti već postoje, dostavile su ih opštine i na osnovu tih projekata smo i rasporedili sredstva, obrazložio je ministar Kulenović.

Samir Jašaragić, ministar za pitanja boraca i ratnih-vojnih invalida  delegirao je za današnju sjednicu     dvije tačke koje se odnose na na isplatu naknada demobilisanim bocima.  Radi se o Prijedlogu odluke o programu utroška za obračun i isplatu novčanih naknada demobilisanim borcima za period januar-juni 2021. godine i Odluci o utvrđivanju koeficijenata za obračun i isplatu  mjesečne naknade.

U Ministarstvu za pitanja boraca i ratnih-vojnih invalida  kažu da bi isplata demobilisanim borcima trebala biti završena do kraja maja.   

Vlada USK, na 234. sjednici, usvojila je i odluku o usmjeravanju donacije Vlade Kantona Sarajevo u iznosu od 50 000 KM , namijenjenu za rekonstrukciju  objekta  osnovne škole „ 1.mart“ u Vrnograču.  Almin Hopovac, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ovom prilikom se zahvalio kolegama iz Vlade Kantona Sarajevo koji su se uključili u proces rekonstrukcije objekta škole,  oštećenog u  nedavnom potresu. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta za ovu namjenu planiralo je još 125 000 KM, kaže ministar Hopovac.

Na današnjoj sjednici razmatrani su izvještaji o radu i poslovanju zdravstvenih ustanova: Kantonalne bolnica u Bihaću, ZU Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona,  ZU Gradska apoteka Ključ za 2020. godinu i  Program rada sa finansijskim planom ZU Lječilište Gata" Bihać za 2021. godinu.

 Iz resora zdravstva i socijalne politike, na prijedlog ministra Murisa Halkića usvojena je odluka o programu utroška sredstava tekućih grantova : materijalno-socijalna pomoć; smještaj u ustanove zaštite; hraniteljstvo; civilne žrtve rata i porodiljske naknade iz budžeta Unsko-sanskog kantona za 2021. godinu.