Danas je Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

sfa

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se svake godine na današnji dan, 14. juna. U obilježavanje ovog vrlo značajnog datuma uključio se i Crveni križ općine Velika Kladuša i to edukativnim predavanjima u velikokladuškim srednjim školama, kao i podjelom promotivnih letaka. Cilj ovih aktivnosti je animiranje naših mladih sugrađana da se uključe u redovne akcije darivanja krvi, a koje se svake godine organiziraju u četiri redovna termina.

 

Važno je istaknuti da krv mogu darivati sve osobe u starosnoj dobi od 18 do 65 godina starosti. Žene darivateljice smiju dati krv do 3 puta godišnje, a muškarci smiju dati krv do 4 puta godišnje. Prije svakog davanja krvi obavlja se ljekarski i laboratorijski pregled. Davanje krvi je korisno – tako ćete provjeriti svoje zdravlje. Zdrav organizam darivatelja krvi vrlo brzo u potpunosti nadoknađuje količinu i sve sastavne dijelove darovane krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.

Darivanjem krvi ne možete se zaraziti nijednom bolešću, može se započeti i prestati u svako doba između 18 i 65 godina života, a ne nastaju nikakve štetne posljedice po organizam. Neki ljudi se bolje osjećaju nakon što daruju krv i zato daruju krv nekoliko puta godišnje. Ta je pojava češća u osoba s blago povišenim krvnim tlakom. Pri prvom darivanju krvi saznaćete svoju krvnu grupu i Rh faktor. To je važan podataki u slučaju da krv zatreba VAMA!

Crveni križ vrši promociju, animaciju i regrutaciju davalaca, a transfuziološka služba obavlja stručni dio – uzimanje krvi od davalaca.

Darovanje krvi je privilegija zdravih ljudi. Ne čekajte da vama ili vašem bližnjem zatreba krv. Pomozite Crvenom križu u ostvarenju cilja da krv čeka bolesnika, a ne obrnuto. Odazovite se na akcije dobrovoljnog darivanja krvi i pozovite i druge da slijede vaš primjer – pozivaju iz Crvenog križa Velika Kladuša.