Danas nastavak prekinute sjednice za izbor novog direktora SIPA-e

Obavljen je razgovor sa svim kandidatima koji su se prijavili na konkurs

Danas će biti nastavljena prekinuta sjednica Nezavisnog odbora za izbor novog direktora SIPA-e. 

Kako je kazao, zamjenik predsjedavajućeg ovog odbora Enes Obralija, očekuje se dolazak svih članova i završetak procedure.

Podsjetimo, sjednica Nezavisnog odbora prekinuta je 21. oktobra, jer je bilo neophodno utvrditi dodatne činjenice u postupku izbora novog direktora SIPA-e.

Na sjednici Nezavisnog odbora obavljen je razgovor sa svim kandidatima koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora SIPA-e, i to sa aktuelnim direktorom Pericom Stanićem, direktorom Policije Republike Srpske Darkom Ćulumom, bivšim direktorom Sipe Goranom Zupcem, te policijskim službenikom iz Trebinja Žarkom Laketom.

Obralija je nakon sjednice Odbora 21. oktobra rekao da je donesen zaključak da se za sva četiri kandidata provjeri da li neko od njih ispunjava uslove za penziju.

Mediji su ranije objavili da je imenovanje novog direktora SIPA-e prolongirano do daljeg jer je utvrđeno da je Stanić ispunio uslove za penziju, prenosi Avaz

Također, prema Zakonu o policijskim službenicima BiH, ni Žarko Laketa, aktuelni načelnik Policijske uprave Trebinje, ne bi smio biti kandidat za prvog čovjeka SIPA-e jer stiče uslove za penzionisanje u toku mandata, ukoliko bi mu bio dodijeljen.

Izvor: