Danas nastavak suđenja Novaliću, Solaku, Hodžiću i Milićević

asd
Suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM trebalo bi da bude nastavljeno danas pred Sudom BiH.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Juče je član uprave Privredne banke Sarajevo Edin Kreštalica izjavio na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za spornu nabavku respiratora vrijednosti 10,5 miliona KM da je vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić bio klijent te banke i da je prošle godine tražio bankarske garancije za posao koji se tiče uvoza medicinske opreme.

Odgovarajući na pitanje tužioca Mirze Hukeljića da li zna konkretno koju opremu je Hodžić nemjeravao nabaviti, Kreštalica je naveo da mu je Hodžić rekao da su to kineski respiratori.

“Pitao sam ga da li je registrovan kao ovlašteni uvoznik medicinske opreme, a on je kazao da će se premijer Federacije BiH pobrinuti da dobije dozvolu za uvoz. Taj odgovor sam e-mailom dobio”, rekao je Kreštalica.

Nastavak suđenja zakazan je za danas u 13.00 sati.

Foto: F.Z./ N1