Danas odluka o javnim prihodima- Konaković sebično brani duple prihode za Sarajevo- ostatak FBiH protiv toga

sdsdsd
Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine žustro se polemisalo o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je 24. januara usvojio izmjene ovog zakona, a jedan od njegovih predlagača, delegat vladajućeg HDZ-a Ivo Tadić smatra da će se njime doprinijeti ravnomjernijem razvoju entiteta.

Prema njegovim riječima, ponder 2 za Kanton Sarajevo bi se u prvoj godini primjene zakona smanjio na 1,5 a potom bi se smanjivao za 0,5. To bi značilo da bi Kanton Sarajevo dobijao desetine miliona KM manje od Federacije Bosne i Hercegovine. Umanjeni novčani iznos Kantonu Sarajevo bi bio podijeljen po drugim kantonima.

Konaković: SDA će nakon ovog doći na tri zastupnika

Posebno nezadovoljstvo predloženim izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda je pokazao delegat opozicionog NiP-a Elmedin Konaković. Ne misli da su ispoštovane procedure prilikom utvrđivanja izmjena te očekuje da će biti na ocjeni ustavnosti. Podsjetio je da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala negativno mišljenje o ovim izmjenama.

Eventualno usvajanje izmjena za njega znači ohrabrivanje onih koji ne plaćaju PDV. Obrazlagajući ovu konstataciju, Konaković je napomenuo da se i na osnovu uplaćenog poreza određuje koliko koji će kanton dobiti javnih prigoda.

Pozvao se i na, kako je rekao, ekonomske eksperte koji su upozoravali na posljedice usvajanja izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Obratio se se i zastupnicima i delegatima iz Tuzle.

"Posebno tužno za delegate iz Tuzle je što ne žele pogledati model koji nudi struka. Predlagačima, gospodinu Zildžiću (zastupnik vladajuće SDA u Zastupničkom domu Salko Zildžić, op.a.) i Iliću (delegat opozicionog SDP-a Slađan Ilić, op.a.) je bitnije da dobiju 20, ali da se ubije Sarajevo". poručio je Konaković.

Tvrdi da će Kanton Sarajevo biti uskraćen za 144 miliona KM te je istakao da interese drugih kantona zastupaju oni, kako je izjavio, oni koji to ne znaju.

Pitao je vladajuće zašto ne problematiziraju to što, kako je naveo, Republika Srpska živi na račun Federacije Bosne i Hercegovine. Upozorio je da je na djelu "arhitektura sile koja šteti cijeloj Federaciji".

Očekuje da će se izmjene zakona znatno negativno odraziti na Kanton Sarajevo, ali i na SDA.

"Bio je ponder 2 u Sarajevu i prije, ali nije bilo onoga što ima danas. Sada je drugačije zato što je domaćinska vlast. SDA će nakon ovih izbora doći na tri zastupnika u Kantonu Sarajevo, ja to sanjam", kazao je.

Pozvao je na izmjene zakona kojima će se pomoći svim dijelovima Federacije Bosne i Hercegovine. Ne misli da će drugi kantoni imati koristi od izmjena zakona.

Izmjenama su se usprotivili i drugi delegati iz Kantona Sarajevo, dok su ih podržali većina delegata iz ostalih kantona.

Poruka iz drugih kantona: Ovo je ispravljanje nepravde

Delegat opozicionog NES-a Ramo Isak smatra da se "nikome ništa neće uzeti". Sugerisao je onima koji se protive izmjenama da razmotre šta davaju i dobijaju drugi kantoni. Kako je izjavio, želi se da se drugim kantonima bar malo više vrati. Saglasan je da ovo nije konačno rješenje. Ne misli da je riječ o populizmu, već ispravljanju nepravde prema drugim kantonima.

Delegat opozicione PDA Senad Alić je poručio kolegama iz Kantona Sarajeva da ne trebaju biti nervozni. Naglasio je da se mora osigurati da uposleni u javnom sektoru u cijelom entitetu imaju približno jednake plate. Govoreći o Konakovićevom zaključku da se ohrabruju oni koji ne plaćaju PDV, rekao je da u Tuzlanskom kantonu nigdje nije popio kafu, a da nije dobio fiskalni račun.

Delegat SBB-a Senad Ahmetović je provokativno pitao Konakovića da li se po ovom pitanju poziva na "eksperte za kupovinu helikoptera". Saglasan je s tim da je entitetska vlada trebala mnogo ranije predložiti izmjene zakona. Ocijenio je da primjera radi 1.000 KM mjesečne naknade za porodilje u Kantonu Sarajevo ne mogu zaraditi dvije radnice u nekom drugom kantonu. Smatra da i mnoge druga prava, koja imaju stanovnici Kantona Sarajevo, nisu ostvariva stanovnicima u drugim kantonima zbog nedostatka novca, tj. zbog postojećeg načina raspodjele javnih prihoda.

Ranije su vlasti Kantona Sarajevo nekoliko puta poručile da su izmjene neprihvatljive ocijenivši da će se negativno odraziti ne samo na ovaj kanton, nego na cijeli entitet.

Ako Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvoji izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, onda to znači da oni mogu stupiti na snagu s obzirom na to da ih je prošli mjesec usvojio Zastupnički dom.